Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Judeţul patinoar


DN2 E85, DN23 și alte două drumuri naționale secundare au fost acoperite, pe diverse porțiuni, de polei, ieri. Cu toate acestea, polițiștii și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale au susținut că niciun drum nu a fost impracticabil, deși șoferii au fost puși în dificultate. Polițiștii vor face controale în trafic, pentru a constata dacă șoferii au echipat mașinile corespunzător sezonului rece. Potrivit acestora, multe dintre accidentele rutiere care se produc în această perioadă au la bază neatenția șoferilor, care nu adaptează viteza la condițiile de drum. Tot din cauza poleiului, mai multe trenuri au rămas blocate în stații sau între stații, pe raza județului. Un cardiac, aflat în trenul Intercity 557, rămas între stațiile Focșani-Mărășești, a solicitat ajutorul medicilor, după ce i s-a făcut rău. În satul Tinoasa, comuna Dumitrești, un tânăr avea nevoie urgentă de dializă. Din cauza poleiului, el și-a primit tratamentul cu întârziere.

Potrivit polițiștilor și reprezentanților Secției de Drumuri Naționale, niciun drum din sau care tranzitează județul Vrancea nu era, ieri, blocat. Potrivit acestora, peste tot s-a circulat în condiții de iarnă, dar nu au fost probleme deosebite. Dacă miercuri a plouat cu accidente, joi, vrâncenii s-au luptat cu gheața. Potrivit Centrului Infotrafic, ieri, în Vrancea, era polei pe DN2 E85, pe DN23 și pe alte două drumuri naționale secundare. Încă de miercuri, cei responsabili cu drumurile au intervenit cu material antiderapant mai ales pe arterele intens circulate, printre care și E85. Cu toate acestea, pe unele porțiuni s-a format polei, așa că șoferii au fost puși în mare dificultate.Ieri dimineață, utilajele au plecat spre zona de munte a județului, pentru a acționa și acolo. „Miercuri s-a acționat mai ales pe europeană, dar și pe celelalte drumuri naționale intens circulate. Ieri dimineață, începând de la ora 4.00, am trimis utilaje și către zona de munte a județului pentru a interveni și aici. Temperatura s-a mai ridicat, iar acest lucru ne ajută foarte mult”, a spus Lucica Chiper, șefa Secției de Drumuri Naționale Vrancea.

Verificări în trafic

Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere vor începe să facă verificări în trafic. Acțiunile au ca scop depistarea șofe-rilor care pleacă la drum, deși nu au mașinile echipate co-respunzător. Vor fi vizați șoferii care conduc autovehicule cu o masă maximă mai mare de 3,5 tone. „Se vor face acțiuni pentru a vedea dacă autovehiculele cu o masă maximă mai mare de 3,5 tone sunt echipate corespunzător. Se vor face verificări cu privire la dotarea cu echipamente antiderapante omologate, dacă au pneuri de iarnă, lanțuri, nisip și tot ce le mai trebuie atunci când se deplasează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei”, a spus comisarul șef Viorel Gheorghe, șeful Poliției Rutiere.
Potrivit oamenilor legii, multe dintre accidentele rutiere care au avut loc în ultimele zile, s-au produs din cauza neatenției în conducere. Polițiștii spun că șoferii sunt obișnuiți ca partea carosabilă să fie uscată, iar când vine prima zăpadă uită să mai adapteze viteza la condițiile de drum.
De asemenea, reprezentanții Consiliului Județean îi sfătuiesc pe șoferi să circule cu prudență și să-și echipeze mașinile co-respunzător. „Le recomandăm participanților la trafic să-și echipeze mașinile corespunzător pentru sezonul rece și să nu circule atunci când vremea este rea, dacă situația nu o impune. Din cauza nerespectării acestor condiții, se produc accidente și tamponări, iar acest lucru duce și la îngreunarea și chiar blocarea traficului rutier”, a precizat Iulian Matache, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean.

Accidente pe bandă rulantă

Reamintim, că miercuri, în jurul prânzului, un grav accident de circulație s-a produs la ieșirea din Garoafa spre Focșani. Sebastian Florian C., de 23 de ani, din București, în timp ce conducea autoturismul marca Fiat, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de carosabil acoperit cu zăpadă, a pierdut controlul autoturismului, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu autoutilitara marca Iveco, care se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul Anei Laura M., de 27 ani, rănirea gravă a lui George R., de 29 ani, precum și rănirea ușoară a conducătorului auto, toți din Fiat. Cercetările sunt continuate de polițiști pentru stabilirea cu exactitate a modului de producere a evenimentului.
Un alt accident s-a produs în localitatea Golești. Nicolae T., de 30 ani, din comuna Bolotești, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia, în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, s-a angajat în depășirea unui autoturism ce se deplasa pe aceeași direcție, pătrunzând astfel pe contrasens, unde a intrat în coli-ziune cu autoturismul marca Dacia, condus regulamentar de Constantin G. În urma impactului, a rezultat rănirea ușoară a Valentinei G., de 32 ani, din comuna Cârligele, pasageră în autoturismul Dacia. La scurtă vreme, un alt accident s-a produs la Garoafa. Gheorghe U., de 62 ani, din orașul Onești, județul Bacău, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de carosabil acoperit cu zăpadă și apă, a derapat, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Dacia, condus regulamentar de Costel S., de 29 ani, din comuna Tătărăști, județul Bacău. În urma accidentului, a rezultat rănirea ușoară a lui Gheorghe U. La Urechești, Carmen Mihaela U., de 44 ani, din Bacău, în timp ce conducea autoturismul marca Renault, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condițiile de carosabil acoperit cu zăpadă, a pierdut controlul direcției de mers și a intrat în coliziune cu un podeț, aflat pe marginea drumului. În urma accidentului, femeia a fost rănită ușor.
Tot la Urechești, Ionuț A., de 22 de ani, din Gugești, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condițiile de carosabil acoperit cu zăpadă, a derapat, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca BMW, condus regulamentar de Gabriel C., de 42 ani, din municipiul Iași. În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a ambilor șoferi.
Nici la Mărășești situația nu a fost mai bună. Vlad I., de 28 de ani, din localitate, în timp ce conducea autoturismul marca VW pe strada Siret, a acroșat-o pe  Mioara M., de 48 ani, din localitate, care se angajase în traversarea neregulamentară a străzii, prin loc nepermis și fără să se asigure. În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a pietonului.

Pietonii au „dansat” pe trotuarele înghețate

Trotuarele din Focșani au fost, ieri dimineață, patinoare în adevăratul sens al cuvântului. Dacă pe străzi tot s-a mai dat cu ceva, pe trotuare, oamenii s-au mișcat grațios, de teamă să nu cadă victime gheții și să se aleagă cu vreo fractură. „Cred că am făcut jumătate de oră de acasă și până la magazin, drum pe care îl făceam în cinci minute. E gheață peste tot, așa că nu ai pe unde să ocolești. Am mers cu grijă de teamă să nu cad, să-mi rup ceva. Am văzut că pe alocuri s-a mai dat cu sare și nisip, dar tot patinoar este”, ne-a spus o bătrânică din Focșani.
Angajații Primăriei au ieșit de dimineață la curățat de gheață marginea străzilor și trotuarele. Primele obiective la care s-a intervenit au fost spitalele, intrările și ieșirile din oraș, piețele, sediile Poliției, Salvării și Pompie-rilor. Totodată, pe trotuare s-a împrăștiat nisip, însă cu dificultate în cazul străzilor înguste. „Avem o singură mașină pentru împrăștiat nisip pe trotuare, care face tot orașul. Sunt unele străzi înguste unde se intervine cu dificultate din cauza mașinilor parcate”, ne-a declarat Laurențiu Mocanu, directorul Direcției de Dezvoltare. Magazinele și asociațiile de proprietari au fost luate la pas în cursul zilei de ieri, pentru a fi informate cu privire la obligativitatea de a curăța intrările și aleile afe-rente. Cu toate că, în unele cazuri, inspectorii ar fi putut aplica sancțiuni, Laurențiu Mocanu spune că deocamdată nu s-a recurs la amenzi sau avertismente. În total, pentru ca orașul să poată fi circulat atât de pietoni cât și de autovehicule, au fost scoși 60 de angajați la curățat gheața. „Pe străzi nu avem evenimente majore. Acționăm cu toți oamenii și utilajele pentru ca trotuarele și străzile să poată fi circulate în siguranță”, a dat asi-gurări Mocanu.
Pentru prima dată, Direcția de Dezvoltare a folosit clorură de calciu aditivată, soluție achiziționată de la Bacău, în cantitate de 40 de tone. Pe străzile secundare   s-a acționat cu nisip și sare, iar pe străzile principale cu soluția specială care protejează atât mediul, cât și asfaltul. Astfel, străzile Åžtefan cel Mare, Longinescu, Republicii și sensul giratoriu din Piața Gării au fost dezghețate cu ajutorul clorurii de calciu aditivată. Directorul Direcției de Dezvoltare susține că nu a fost luat prin surprindere de iarnă și că intemperiile au fost mai puțin accentuate față de anul trecut.

Fără accidente rutiere în Focșani

În Focșani, pietonii au fost cei mai afectați de precipitațiile de miercuri seara. Åžoferii nu au avut probleme deosebite în trafic, iar pe raza municipiului Focșani nu s-a înregistrat niciun accident cu victime. Potrivit șefului Poliției municipiului Focșani, comisarul Gicu Avasiloaie, nu au fost nici măcar persoane rănite ușor în urma accidentelor. „În municipiul Focșani nu au fost probleme cauzate de ninsoare și îngheț. În trei zile am avut opt tamponări ușoare și nu a fost nici măcar un accident în care o persoană să fie rănită ușor. Pe străzi s-a acționat prompt, iar circulația se desfășoară în condiții normale. Am cola-borat foarte bine cu reprezentanții Direcției de Dezvoltare și imediat ce      le-am semnalat anumite probleme, au intervenit, astfel încât situația să poată fi ținută sub control. Mai dificil a fost cu trotuarele”, a spus comisarul Gicu Avasiloaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?