Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vitamina E (tocoferolul)


Din componența vitaminei E fac parte 8 tocoferoii, toți având aceleași acțiuni fiziologice, mai activ și mai eficace fiind însă alfatocoferolul, în funcție de care, de altfel, se și stabilește necesarul în vitamină E și, în mod normal, și conținutul diferitelor alimente în această valoroasă trofina.
 
Fiind puternic antioxidant, tocoferolul are un rol important în protejarea vitaminei A, a carotenilor și a uleiurilor vegetale. De asemenea, vitamină E intervine favorabil în reproducere, în asigurarea funcționării normale a glandelor sexuale și a celor endocrine, înlesnește depozitarea glicogenului în ficat și în mușchi, inclusiv în mușchiul cardiac.
 
Tocoferolul are următoarele proprietăți:
– intervine în metabolismul grăsimilor, al calciului și al fosforului, că și în sinteza proteinelor;
– limitează producerea de colesterol;
– controlează eliminarea apei din organism;
– previne îmbătrânirea celulelor;
– întărește și protejează inimă și arterele împotrivă insta larii aterosclerozei;
– fortifica musculatură și țesutul conjunctiv, că și funcția sexuală și capacitățile mintale;
– acționează pozitiv asupra circulației sanguine periferice și a regenerării pielii;
– are efect diuretic și hipotensiv;
– ajută la preîntâmpinarea producerii avorturilor;
– scade riscul instalării ischemiilor cardiace;
– atenuează ritmul procesului de îmbătrânire;
– este eficient în diabetul zaharat, arsuri și răni greu vindecabile, atrofie testiculară, ovariana și uterina, impotența, sterilitate feminină și masculină;
– ameliorează ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
– intervine în caz de menstruații dureroase, tulburări de menopauză, tulburări de creștere la copii, în miocardite, angină pectorala și insuficiență cardiaca, ateroscleroză (cu excepția hipotensivilor), putând atenua chiar și simptomele afecțiunilor deja instalate ;
– are rol benefic în tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului și cataractei, că și în boală Parkinson etc.
 
În plus, tocoferolul asigură protecția vaselor sanguine, globulelor roșii, a plămânilor și a ficatului, în hepatită cronică și în cea epidemica. Tot el mărește puterea de apărare a organismului față de infecții, fiind și anticancerigen. Această vitamină poate fi administrată cu eficientă și nou-născuților prematur, femeilor în caz de avort spontan, în unele anemii la copii, că și în arterită, tromboflebită, ulcere varicoase, afecțiuni reumatice inflamatorii, distrofii musculare etc. De asemenea, administrarea vitaminei E duce la importante ameliorări în diferite afecțiuni cardiovasculare, în special în durerile cardiace și în stările de sufocare, preîntâmpina formarea cheagurilor de sânge și contribuie la dizolvarea acestora. Datorită virtuților sanogen-terapeutice pe care le are, tocoferolul este denumit și „vitamină sănătății”.
 
Carența de vitamină E duce la distrofii musculare și la apariția unor leziuni nervoase, precum și la instalarea atero-sclerozei. La femei, hipovitaminoză E poate produce avort spontan. Trebuie amintit și faptul că insuficiență vitaminică respectivă provoacă boli ale mușchilor și ale nervilor, iar cantitatea de colesterol crește în sânge și în mușchi. Tulburările produse în organism de carență de vitamină E sunt reversibile la femei și ireversibile la bărbați. La adulți, această carență vitaminică produce și o ușoară scădere a duratei de viață a globulelor roșii. Eficacitatea tocoferolului sporește prin asocierea acestuia cu vitaminele A, B, și C, cu inozitolul, precum și prin aportul de mangan și seleniu. Tocoferolul intensifică activitatea vitaminei A.
 
În aprovizionarea organismului cu vitamină E, trebuie ținut cont și de faptul că absorbția intestinală a acesteia din alimentele consumate este de numai cea 30%. Carență de vitamină E se întâlnește mai des la bătrâni și la malnutriti, în inflamații cronice, diferite boli cronice etc. Hipervitaminoză E apare la doze farmaceutice foarte mari, ea putând produce oligospermie, că și azo-spermie, în cazul bărbaților, iar la femei – involuție ovariana și tulburări ale ciclului menstrual.
 
Vitamina E este solubila în grăsimi și în alcool, dar insolubilă în apa. Ea rezistă la căldură până la cea 250AsC și e sensibilă la lumina și la oxigen. Temperaturile foarte ridicate, că și cele foarte coborâte reduc cu până la două treimi cantitatea de tocoferol conținută în vegetale și în uleiuri. Tocoferolul este distrus prin pasteurizarea și prin uscarea laptelui (lapte praf), prin contactul alimentelor cu bicarbonat de sodiu și prin păstrarea acestora timp mai îndelungat. Astfel, carnea păstrată la frigider pierde, în câteva zile, toată cantitatea de vitamină E de care dispunea inițial. În făină albă, conținutul în această vitamină e cu cea 80% mai scăzut decât în făină integrală. Pierderi importante de vitamină E au loc în cazul rafinării diferitelor produse alimentare. Tocmai din acest motiv, se recomanda că uleiurile vegetale să fie obținute prin presare la rece, și nu prin rafinare, operație care se face la temperaturi ridicate.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?