Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cântece din Cimitirul Vesel


Istoria relațiilor culturale dintre Irlanda și România a fost mult timp dominată de opera unui singur om, scriitorul Bram Stoker, care nu a vizitat niciodată cea din urmă țară, deși acest fapt nu i-a pus în niciun fel stavilă imaginației. În prezent, acestei relații i-a fost adăugat un alt capitol, de data aceasta muzical, de care responsabil se face compozitorul Shaun Davey. Åži deși muzica sa are ca subiect morții și vii, aici similaritățile cu opera lui Stoker încep și se sfârșesc.
Åži cu toate aceastea, mai există o altă paralelă. Atunci când Davey a scris ciclu său de Cântece din Cimitirul Vesel, compozitorul nu vizitase încă locul care l-a inspirat. Davey fusese însă în România. Văzuse fotografii ale cimitirului, citise epitafurile, dintre care unele s-au transformat apoi în muzică, însă până la o serie de concerte extraordinare ținute în luna august, el nu a vizitat niciodată locul în sine.
Cimitirul Vesel, scrie Irish Times, se află la Săpânța, un sat din regiunea extinsă Transilvania, situat în munții Carpați, foarte bogați în păduri, la apropierea graniței cu Ucraina. Pentru unul dintre concerte, a existat un efect de furtună cu fulgere, iar iluminatul suplimentar au fost furnizat de purtători de torțe din rândul publicului. Davey a fost acompaniat de muzicieni irlandezi, de o orchestră românească și de un cor dintr-o biserică ortodoxă.
Cu sau fără concerte, remarcă publicația irlandeză, Cimitirul Vesel este un eveniment în sine. Ca și marile cimitire din Paris, el a devenit o atracție turistică majoră, deși nu este foarte vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?