Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?


Vrâncenii care doresc să afle de ce boli pulmonare suferă își pot face, gratuit, până vineri, testul de spirometrie pentru diagnosticarea și monito-rizarea bolilor plămânului, în condițiile în care cea mai frecventă dintre acestea, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), afectează, în România, peste un mi-lion de oameni. Această activitate se desfășoară la cabinetul de Medicină Internă din cadrul Policlinicii Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, începând de luni până vineri, între orele 9-12 și 15-18. Acest test se poate realiza și la cabinetul de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului TBC din Focșani, dar numai joi, 18 noiembrie, de dimineața până seara. Activitățile se desfășoară sub egida Zilei Mondiale a BPOC și fac parte din campania „Tu știi câți ani au plămânii tăi?”, lansată de Societatea Română de Pneumologie. Campania, aflată în acest an la a doua ediție, își pro-pune să atragă atenția populației asupra importanței unor investigări periodice ale funcției pulmonare și a consultului la medicul pneumolog. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vrancea, în anul 2009 erau în evidențe 4.411 de bolnavi sufe-rinzi de BPOC, 489 dintre ei fiind cazuri noi. Semnele care anunță instalarea acestei boli sunt tusea seacă sau cu expectorații, respirația greoaie și oboseala continuă, iar spirometria este singurul test care poate pune un diagnostic exact. La medicul specialist se efectuează o spirometrie pentru a se stabili gradul de gravitate a bolii.

Boala poate fi ținută sub control

BPOC nu se poate vindeca, dar boala poate fi „ținută sub control”, cu condiția ca pacienții să se lase de fumat. „Pentru a nu dobândi această boală trebuie să se renunțe la fumat, pentru că fumatul este singurul factor dovedit care o provoacă. În condițiile în care o persoană fumează sau nu, și prezintă simptome de oboseală continuă, tuse seacă sau cu expectorații, trebuie să se prezinte de urgență la medicul specialist, care prin intermediul unei spirometrii va pune un diagnostic”, a declarat Iuliana Å¢opană, medic pneumolog.
BPOC nu se poate vindeca, dar boala poate fi „ținută sub control”, cu condiția ca pacienții să se lase de fumat. Å¢ara noastră se situează pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin BPOC la bărbați, după Ungaria și Irlanda. În prezent, această boală este a cincea cauză de mortalitate în lume, dar specialiștii apreciază că va ajunge pe locul al treilea până în anul 2020. La nivel mondial sunt peste 210 mi-lioane de bolnavi, iar în fiecare oră, 250 de persoane mor din această cauză, se arată în statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?