Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

IMUNITATEA – cum funcţionează şi cum o putem influenţa


Dr. Adina Neagu, Medic Primar Alergologie și Imunologie Clinică, răspunde la cele mai frecvente întrebări despre imunitate: Cum funcționează sistemul imunitar? Există anumite analize care ne arată starea imunității noastre? Când se formează sistemul imunitar la copii? De ce scade imunitatea? Este bine să luăm suplimente alimentare pentru creșterea imunității?

Care este rolul sistemului imunitar?
    Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni – virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agenții patogeni, îi distruge și, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întâlni.
    Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieții sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

Există o legătură între sistemul imunitar și cel limfatic?
    Sistemul limfatic este o componentă importantă a sistemului imun și reprezintă sistemul organismului de apărare și de purificare. Sistemul limfatic este format din limfă, din vase limfatice – care asigură transportul limfei – și din structuri și organe care conțin tesut limfatic, cum sunt timusul, ganglionii limfatici, splina și amigdalele:
    Timusul este o glandă de mici dimensiuni, situată în spatele sternului și deasupra traheei al cărui rol este producția de limfocite T responsabile de imunitatea celulară. Timusul este mai activ în perioada adolescenței și își pierde din proprietăți pe măsură ce înaintăm în vârstă.
        Amigdalele fac parte din prima linie de protecție a sistemului digestiv și a aparatului respirator, distrugând bacteriile și virusurile de la acest nivel; extirparea acestora face ca agenții agresori din mediu să pătrundă cu ușurință în organism.
        Rolul splinei este de a sintetiza anticorpii, de a distruge și de a elimina bacteriile anihilate de anticorpi, precum și celulele sanguine moarte.
        Ganglionii limfatici sunt localizați de-a lungul întregului corp și conțin celule B care secretă anticorpi, celule T și celule macrofage

Cum se testează imunitatea?
    Testele pentru imunitate sunt hemoleucograma și imunograma. Acestea sunt două analize de sânge care evaluează componentele sistemului imun.     Hemoleucograma permite identificarea numărului și procentului celulelor – leucocite, macrofage și fagocite. Imunograma evaluează anticorpii pe care aceste celule le produc – imunoglobulinele (Ig).
    Există 4 clase de imunoglobuline:
        Ig A – constituie cel mai important element de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor
        Ig E – responsabilă pentru alergii
        Ig M – prima imunoglobulină secretată atunci când organismul este amenințat de un antigen
        Ig G se secretă după Ig M și are funcția de a neutraliza toxinele bacteriene; este singura care traversează bariera placentară, protejând nou-născutul în primele luni de viață.

Când se formează imunitatea la copii?
    Sistemul imunitar al copiiilor este imatur și continuă să se dezvolte până în jurul vârstei de 11-12 ani:
    Nou-născuții sunt protejați de anticorpii maternali, care le conferă o imunitate pasivă temporară în primele luni de viață
        Între 3 și 6 luni există o perioadă critică a sugarului când nivelurile totale de anticorpi sunt cele mai scăzute deoarece scad anticorpii maternali, iar producția proprie de anticorpi este încă redusă
      Anticorpii maternali de tip IgG dispar în primele 6-8 luni, iar producția proprie de anticorpi de tip IgG crește atingând valorile adultului în jurul vârstei de 7-8 ani
        Nou-născuții încep să sintetizeze anticorpi de tip IgM imediat după naștere și ating nivelurile adultului în jurul vârstei de 4-5 ani
        În schimb, nivelurile de IgA cresc lent, atingând valorile adultului în adolescență.
    Expunerea la infecțiile comune are un rol important în formarea unui sistem imun puternic. Copiii încep să răcească după vârsta de 6 luni, iar un număr de 7-8 episoade de răceală pe an sunt considerate normale pentru sugari și preșcolari. Media scade la 5-6 episoade de răceala pe an la vârsta școlară, iar adolescenții, ca și adulții, au în jur de 4 episoade de răceală pe an.
    Cauza principală a răcelilor frecvente ale copiilor se datorează expunerii la noi si noi virusuri; există cel puțin 200 de astfel de virusuri, de aceea nu numai că răcelile NU pot fi prevenite, însă ele întăresc sistemul imun al copilului.

Ce înseamnă o imunitate puternică?

    Un organism sănătos înseamnă un sistem imun puternic. Ca urmare, alegerea unui stil de viață sănătos îți asigură o imunitate puternică:
        E important să ai o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale
        Fă o activitate fizică regulat, 150 minute/săptămână
        Renunță la fumat
        Consumă alcool în cantitate moderată
        Dormi 7-8 ore/noapte
        Controlează-ți tensiunea arterială
        Spală-te pe mâini frecvent și gătește adecvat alimentele

În ce situații scade imunitatea?
    Cele mai cunoscute situații de scădere reală a imunității sunt în cazul unor boli cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat, în cazul anumitor tratamente medicale (cu citostatice sau cortizonice) și chirurgicale (splenectomie). O diminuare a imunității o întâlnim la vârstele extreme (copii și vârstnici), la alcoolici, fumători, obezi, în cazul stresului emoțional și fizic, tulburărilor de somn, alimentației de proastă calitate și expunerii la un mediu toxic.

Care sunt complicațiile scăderii imunității?

    Imunitatea scăzută se manifestă prin vulnerabilitate în fața infecțiilor, deteriorarea celulelor, inflamații, dezvoltarea tumorilor și alte probleme grave de sănătate.

Există situații în care imunitatea este prea crescută?

    Alergiile și bolile autoimmune sunt exemple de imunitate exagerată. În cazul alergiilor, sistemul imun reacționează exagerat prin producția de anticorpi de tip IgE împotriva unor substanțe considerate inofensive și pe care organismul ar trebui să le tolereze, iar în cazul bolilor autoimune, sistemul imun atacă și distruge structurile proprii organismului.

Este nevoie să luăm suplimente pentru creșterea imunității?
    Oamenii sunt atrași de reclamele despre diferite preparate care promit creșterea imunității. Este important să reții că adoptarea unui stil de viață sănătos inseamna o imunitate eficienta. În cazul deprimării sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare  – acizi grași esențiali din semințe de in, cânepă, pește, nuci, vitamine – A, B2, B6, C, D, E,  antioxidanți, preparate din plante sau probiotice. Fii atent să nu faci excese – de ex. dozele mari de vitamina B6 (>100 mg/zi) pot determina dezvoltarea unor tumori, iar excesul de zinc (>150 mg/zi) poate inhiba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?