Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Preţul nejustificat al carburanţilor antrenează lanţul scumpirilor


Prețul carburanților a crescut nejustificat în ultima perioadă și va duce la scumpiri în lanț a celorlalte produse, atrage atenția deputatul PSD Angel Tîlvăr. Într-un comunicat de presă, deputatul social democrat arată că prețul carburanților în România este aproape egal cu cel din țări precum Austria, Spania și avertizează că scumpirile repetate și nejustificate vor duce la sărăcirea românilor.

Prețurile la carburanți în România sunt similare cu cele din alte țări ale Uniunii Europene deși accizele, cotația barilului și ceilalți factori nu justifică scumpirea repetată a benzinei sau motorinei. Deputatul PSD Angel Tîlvăr precizează, într-un comunicat de presă, că analiza factorilor care duc la creșterea prețului arată că aceasta este nejustificată.
Potrivit oficialilor din domeniu, prețul benzinei sau al motorinei diferă atât în functie de dolar, de cotația barilului, de euro (important în stabilirea accizei), de accize și taxe, dar și de prețurile internaționale și locale ale produselor petroliere.
„Să analizăm, pe rând, factorii care duc la creșterea prețului la carburanți. În primul rând, cotația barilului și a dolarului. De exemplu, în 2008, când barilul de petrol a urcat până la maximul istoric de 147 de dolari, iar dolarul valora în medie 2,51 lei, benzina a ajuns până la un nivel de 4,2 lei per litru. Astăzi, cea mai ieftină benzină variază în jurul nivelului de 4,6 lei per litru, dar barilul de petrol este de 88 de dolari”, arată deputatul Angel Tîlvăr.

Printre cele mai mici accize din UE

Un alt factor invocat de companiile petroliere este nivelul ridicat al accizelor. Totuși, deputatul PSD arată că, dintr-un document emis de Ministerul Finanțelor Publice privind o situație comparativă a accizelor în Uniunea Europeană reiese că „accizele la benzina fără plumb în România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, doar Cipru având accize mai mici decât țara noastră”.
Un alt factor în funcție de care se stabilește prețul la carburanți este dependența de importul de petrol. Åži în acest caz, România se situează mai bine decât celelalte țări europene. Față de o medie în UE de 83%, la importul de petrol, în România acesta ajunge la 54%.

Scumpirea carburanților duce la sărăcirea populației

Totuși, prețurile la carburanți în România sunt apropiate de cele din alte state membre UE. Fiecare șofer constată că fiecare litru de benzină sau moto-rină costă tot mai mult, ca și cum România ar fi pe valul creșterii economice și nu o țară cu reduceri de salarii, o țară unde săracii se bat pentru ajutoarele alimentare europene. „Prețurile din România sunt foarte apropiate de cele înregistrate în țări în care puterea de cumpărare este mult mai mare, precum Luxemburg (1,15 euro/litru), Spania (1,17 euro/litru), Austria (1,19 euro/litru)”, a afirmat de-putatul social democrat.
Creșterea prețului la carburanți în această perioadă este o strategie foarte proastă, susține Angel Tîlvăr. El atrage atenția că, „ori de câte ori se anunță o scumpire a prețului la carburant, în România, încep să crească și alte prețuri care sunt legate într-o formă sau alta de folosirea carburanților”.
„Creșterea nejustificată a prețului la carburanți este o altă măsură ce va duce la sărăcirea populației”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?