Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Tratamente naturiste în afecţiuni ale cavităţii bucale


Din afecțiunile mucoasei bucale fac parte stomatitele veziculoase, cum ar fi herpesul și Zona Zoster.
Herpesul se remarcă   printr-o erupție de vezicule  (5-6) grupate în buchet, loca-lizate în special în zonele dintre mucoasă și tegument, buze, comisura bucală, nări, pleoape. Veziculele pot apărea în cursul unor boli infecțioase ca: pneumonie, meningită, hepatită, gripă, insolație sau vaccinări.
 
Clasificarea herpesului:
– herpes simptomatic, apare ca urmare a unor iritații cro-nice dentare;
– herpes traumatic, apare după extracții dentare;
– herpes catamenial, apare în perioada ciclului menstrual;
– herpes actinic, este determinat de radiațiile solare
 
Debutează printr-o senzație de arsură și mâncărime, după care în câteva ore apare o pată roșie urmată de o erupție de vezicule mici, grupate în buchet, cu un conținut citrin. Veziculele se sparg repede, în decurs de 24-48 ore, lăsând loc eroziunii înconjurate de o aureolă roșie. Vindecarea se produce spontan în 10-15 zile, dacă nu survine o suprainfecție bacteriană.
 
Prin infectarea secundară veziculele se încarcă cu puroi și vindecarea este întârziată. Uneori herpesul poate recidiva cu erupții herpetiforme, având adesea aceeași localizare, la intervale de timp mari sau mici. Recidivele apar în special la persoanele cu deficiențe imunitare, fiind declanșate de condiții variate (ciclul menstrual, sarcină, emoții, eforturi fizice, tulburări gastro-intestinale, viroze respiratorii).
Când leziunile hepatice sunt localizate pe mucoasa bucală, se va face gargară și spălături lărgi bucale cu ceai de mușețel sau cu soluții antiseptice slabe, îndepărtarea depozitelor moi cu tampoane de vată, urmată de badijonarea cu soluție alcoolică de violet de gențiană sau albastru de metilen. În herpesul suprainfectat se aplică unguente cu antibiotice și antivirale, iar în formele recidivate se recomandă vaccinul antiherpetic.
 
Herpesul Zoster apare de obicei la adulți și la vârstnici, foarte rar la copii. Se manifestă printr-o erupție veziculară cutanată sau mucoasă pe un fond eritematos de-a lungul traiectului uneia dintre cele 3 ramuri ale nervului trigemen, nervul mandibular, nervul maxilar și nervul oftalmic.
 
Zona Zoster conferă imunitate individuală în timp, recidivele fiind foarte rare. Pacientul prezintă o stare ge-nerală alterată, manifestată prin oboseală, febră, cefalee, tulburări gastrointestinale. Local bolnavul acuză senzație de arsură, usturime, înțepături și durere pe traiectul nervului pe care va apărea erupția. După 3-5 zile erupția apare sub formă de macule roșii infiltrate, care se transformă apoi în vezicule cu conținut clar. Erupția este însoțită de o durere extrem de puternică. Pe tegumente, după 3-5 zile, veziculele se usucă și se transformă în cruste care cad în 10-15 zile, după vindecare rămânând cicatrice. La nivelul mucoaselor veziculele se ulcerează într-un timp scurt și se vindecă fără a lăsa cicatrice.

Herpesul Zoster pe traiectul nervului maxilar are 2 localizări: cutanată și mucoasă. Erupția cutanată se remarcă în zona suborbitară (sub ochi), la nivelul obrazului (zona geniană) și la nivelul nasului. Erupția mucoasă cuprinde: palatul (cerul gurii), fundul de sac vestibular, zona molarilor de minte la nivelul amigdalelor.
Herpseul Zoster pe traiectul nervului mandibular prezintă aceleași 2 localizări: cutanată și mucoasă. Pe traiectul acestor 2 nervi ulcerațiile sunt dureroase, determinând tulburări în masticație, tulburări ale gustului, hipersalivație, respirație urât mirositoare. Herpes Zoster pe traiectul nervului oftalmic reprezintă forma cea mai gravă. Erupția se localizează la nivelul frunții, pleoapei superioare, pe conjunctivă și cornee. Trebuie mers de urgență la medicul oftalmolog pentru stabilirea planului de tratament. Tratamentul herpesului Zoster la nivelul mucoasei bucale se instituie de către medicul stomatolog prin aplicații de pudră cu talc sulfamidat 10%, mentolat 1%, mi-xturi, paste cu antibiotic se aplică local. Se recomandă igiena bucală desăvârșită prin spălături cu soluții antiseptice, iar în formele cu dureri foarte mari infiltrații zilnice cu anestezice pe traseul nervos.

Tratament naturist:
– Flori de mușețel, 2 lingurițe la 100 ml de apă, sub formă de infuzie în gargară.
– Frunze de salvie, tot sub formă de gargară, împreună cu rădăcină de cerențel, 2 linguri de plantă la 100 ml de apă.
– Gargară din infuzie de busuioc, sau din sulfină.
– Gargară cu infuzie din 2 linguri de petale de trandafir la 200 ml de apă. Se mai prepară macerat din 100 gr petale de trandafir în 400 ml de apă, care se fierb la foc domol, într-un vas acoperit timp de 15 minute, după care se filtrează, iar peste lichid se adaugă 650 gr miere, cu care se tamponează zonele afectate.
– Rp. 1 – 10 gr flori de mușețel, 20 gr flori de rozmarin, 20 gr flori de levănțică, 10 gr cimbru de grădină, 20 gr busuioc, 20 gr salvie. Se face infuzie din 1-2 linguri amestec la 1 cană de apă, se aplică comprese de 3 ori pe zi, câte 15 minute.
– Rp. 2 – 1 gr ulei volatil de citronella, 1 gr ulei de le-vănțică, 2 gr ulei de busuioc, 2 gr ulei de salvie, 1 gr ulei de cimbru, 2 gr ulei de rozmarin, 1 gr ulei de jneapăn, 90 gr alcool de 900. Se badijonează locul dureros de 2-3 ori pe zi, alternativ cu comprese din plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?