Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Spital inundat cu…dejecţii


Salonul de Chiuretaj din cadrul Secției de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Comunal Vidra a fost inundat, joi, cu dejecții. Acest lucru s-a întâmplat după ce o țeavă de la sistemul de canalizare, respectiv de evacuare a dejecțiilor, s-a spart. Å¢eava de evacuare a dejecțiilor trece prin peretele salonului de Chiuretaj din cadrul Secției de Obstetrică – Ginecologie și era într-o stare avansată de  corodare. Din cauza presiunii ridicate s-a spart, inundând salonul de Chiuretaj și mai multe camere ale unității spitalicești, respectiv biroul managerului spitalului, biroul de administrare, sala de ședințe publice și camera în care se află sistemul de centralizare computerizată.
Niciun aparat medical nu a fost afectat de această inundație, în schimb tot sistemul computerizat a fost afectat, dar încă nu se știe sigur dacă a fost scurtcircuitat complet.
Potrivit spuselor managerului spitalului, în cazul în care sistemul computerizat s-a ars complet, valoarea pagubelor este de aproximativ 100.000 de lei, plus suma de 230.000 de lei de care este nevoie pentru înlocuirea sistemului de canalizare foarte vechi. După inundație, conducerea spitalului a luat substanțe dezinfectante de la Direcția de Sănătate Publică pentru a curăța spațiile afectate de inundație. „Tot ce s-a realizat până acum la sistemul de canalizare au fost câteva lucrări de vidanjare. Cu banii care s-au cheltuit pentru lucrările de vidanjare cred că am fi putut înlocui țevile și nu am mai fi avut probleme acum. Pentru schimbarea întregului sistem de canalizare ar fi nevoie de aproximativ 230.000 de lei”, a declarat Ion Doldor, managerul spitalului din Vidra.
Apa a fost evacuată de pompierii din cadrul Stației de Pompieri Vidra, care au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Timp de o oră, pompierii și angajații spitalului au muncit cot la cot pentru a curăța încăperile inundate. Pentru moment, defecțiunea a fost remediată.

***
Spitalul Comunal Vidra se află în subordinea Ministerului Sănătății, care ar trebui să aloce fonduri pentru reabilitarea sistemului de canalizare, pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc. Instituția nu a fost preluată de Consiliul Județean din cauza datoriilor foarte mari către diverși furnizori.
Cu toate acestea, în anul 2008, Consiliul Județean a alocat 700 milioane lei vechi pentru cofinanțarea proiectului de reabilitare termică a Spitalului Vidra. Inițiativa i-a aparținut președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 275 mii euro.
La începutul anului 2007, Consiliul Județean a aprobat proiectul de hotărîre privind transmiterea gratuită către Compania Națională de Investiții a clădirii și terenului aferent Spitalului Comunal Vidra, pe durata execuției lucrărilor, pentru derularea „Programului pilot privind reabilitarea termică a unor clădiri proprietate publică”. În cadrul acestui program au fost executate lucrări de izolare termică a fațadei, montarea tîmplăriei PVC, realizarea izolației termice, refacerea planșeelor și a instalației de încălzire. Consiliul Județean a executat expertiza tehnică și cea energetică a imobilului ce a fost reabilitat. Proiectarea a fost realizată de societatea Arhigrafic SRL Focșani, iar lucrările de reabilitare au fost realizate de societatea Unicom SA Galați. Proiectul a devenit realizabil după ce Consiliul Județean a reușit să obțină bani de la Fondul elvețian de contrapartidă.
Clădirea Spitalului comunal Vidra a fost construită în anul 1887 și figurează pe lista de monumente și ansambluri de arhitectură a județului Vrancea. Spitalul Vidra asigură asistență medicală pentru aproximativ 50 de mii de persoane din 12 comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?