Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Omul străzii care a impresionat-o pe Angelina Jolie


Dormea sub cerul liber și își expunea lucrările în galeriile de artă. Aceasta este neobișnuita poveste a lui Ion Bârlădeanu, artist pop și om al străzii, care ajunge luna aceasta în SUA sub forma unui do-cumentar intitulat ‘Lumea văzută de Ion B.’ și care a fost nominalizat la premiile Emmy. ‘Este un film despre cum poate supraviețui talentul într-o viață dificilă, o relatare de artă pură’, a declarat Alexander Nanau, regizorul documentarului despre viața acestui om al străzii admirat de vedete precum Angelina Jolie. Opera lui este formată din colaje, în stil apropiat artei pop de la începutul anilor ‘70. Bârlădeanu (născut în 1946) și-a găsit vocația în România comunistă care interzicea creația modernă și a fost descoperit acum doi ani de artistul Ovidiu Fenes, care căuta materiale pentru opera sa în gunoaiele din spatele blocurilor din București. Ajuns aici, el l-a descoperit pe acest vagabond care l-a avertizat că-i încalcă teritoriul. ‘Şi eu sunt artist’, i-a spus Bârlădeanu, care i-a arătat sute de creații pe care le păstra într-o va-liză. Fenes a fost impresionant. Lui ‘Ion B.’, ajuns în stradă după ce a avut mai multe slujbe de mică importanță, îi plăcea să taie din reviste imagini ale actorilor săi preferați. Le lipea apoi cu un peisaj de fond pe un carton, combinându-le cu alte elemente de hârtie. ‘Alcoolul, țigările și femeile sunt elemente recurente ale operei sale’, spune Popescu. El notează și prezența violenței, dantescă, de multe ori legată de totalitarismele care l-au fascinat pe artist.
Bârlădeanu, care a încercat când era tânăr să fugă din România comunistă, asigură însă că acestea sunt detalii pentru a ‘umple’ cerul. Lumea filmului este marea temă a lui Bârlădeanu. Fostul dictator român Nicolae Ceaușescu este însă protagonistul multor creații ale sale din prima jumătate a anilor ‘90, poate cele mai impresionante. Fiu al unui secretar comunist din România rurală, Bârlădeanu a fugit de acasă de foarte tânăr, dorind să scape de mediul oprimant de provincie și de ortodoxia marxistă. Operele sale au fost expuse la Londra, Paris și Basel.
Povestea lui Bârlădeanu a trezit un mare interes și admirația Angelinei Jolie, pe care artistul a cunoscut-o în capitala franceză.
El i-a primit pe jurnaliștii de la EFE în locuința modestă, de câțiva metri pătrați, în care stă acum, croindu-le loc printre sacii cu tăieturi din reviste, cartoane și lipici, arătându-și entuziast ultimele creații. Recunoașterea târzie nu i-a schimbat stilul de viață, deși acum nu mai doarme sub cerul liber. El continuă să lucreze, plăsmuind o lume originală și fragmentară, dar cu uimitoare momente de luciditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?