Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Prevenirea obezităţii


Fiecare persoană trebuie să-și cunoască necesarul de calorii, în funcție de activitatea desfășurată, faptul că acesta oscilează de la o zi la altă, dar mai ales că diferă în funcție de vârstă. Scăderea necesarului energetic odată cu înaintarea în vârstă este una din cauzele principale de exces ponderal la vârstnici. De asemenea trebuie știut conținutul în calorii și principii alimentari al principalelor alimente pentru a putea corela necesarul de energie cu consumul.
Cântărirea greutății corporale, cel puțin o dată pe săptămână, este una din cerințele de igienă perso-nală. În acest mod se vor surprinde creșteri mici în greutate, care se pot corectă fără eforturi deosebite. Instituirea unui regim hipocaloric corect, în perioada imediat următoare, va aduce la normal greutatea corporală. Cea mai mare greșeală întâlnită în practică o reprezintă faptul că, de re-gulă, obezul se sesizează de excesul său ponderal când acesta este consistent. De aici dificultatea de a scădea în greutate și frecvența cu care se renunță la tratament.
O atenție deosebită pentru prevenirea obezității trebuie acordată persoanelor cu predispoziție pentru boală și momentelor din viață care favorizează instalarea unei balanțe energetice pozitive.
În ceea ce privește predispoziția ereditară pentru obezitate , există încă păreri discordante în literatura de specialitate.
Prezența obezității în familie poate să semnifice o transmitere genetică a unui număr sporit de celule adipoase. În aceste cazuri excesul ponderal este prezent, în majoritatea cazurilor, din copilărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?