Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Escrocii bulgari sunt ingenioşi


Furt de combustibil din conducte ori instalarea de analfabeți în fruntea unor companii cu datorii mari: escrocii bulgari au zeci de modalități pentru deturnarea de bani de la stat, transmite agenția AFP. În urmă cu doar o săptămână, o treime din capitala bulgară Sofia a rămas în beznă după ce cineva a furat 9 kilometri de cablu de cupru. Compania CEZ care distribuie energia electrică în vestul Bulgariei a anunțat că hoții ar putea câștiga 12 mii de euro din vânzarea cablului, dar daunele provocate depășesc această sumă de șase ori. Una dintre cele mai noi scheme de fraudă este înregistrarea unor angajați fictivi în companii false pentru deturnarea de bani din sistemul sanitar, afirmă Diana Obretenova, șefa poliției economice. Oameni săraci și adeseori analfabeți se angajează în aceste firme și, în primele șase luni din existența companiei, aproape toți angajații își iau concediu de boală pentru câteva luni. Proprietarul companiei primește recompensa din partea statului și dispare cu banii, iar angajații, care în majoritatea cazurilor sunt pensionari, oameni dependenți de droguri, sau romi primesc o plată simbolică pentru faptul că au participat la schemă. Tranziția către o economie de piață nu este deloc ușoară într-o țară care se caracterizează printr-un nivel de trai foarte scăzut și o corupție endemică, comentează agenția franceză.
AFP amintește faptul că, din cauza lipsei de eficiență în lupta împotriva corupției, în anul 2008 Comisia Europeană a blocat milioane de euro din fondurile europene destinate Bulgariei. În luna iulie 2010 CE a acuzat sistemul judiciar din Bulgaria pentru faptul că justiția este privată de inițiativă și capacitate profesionistă.
Premierul Boiko Borisov a venit la pu-tere promițând că va lupta activ împotriva corupției. Deși Comisia Europeană și Transparency International au constatat un anumit progres în această direcție, Bulgaria și vecina ei România rămân cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, susține AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?