Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Fiii Negrileştiului s-au întors acasă


Localnicii din Negrilești au participat, ieri, la cea de-a treia ediție a Zilelor Negrileștiului. La activitate au participat locuitorii comunei, autorități locale, oameni de știință printre care și academicianul Valeriu D. Cotea, născut la Vidra, conferențiar universitar doctor Costică Neagu, care , ieri, și-a lansat și ultima lucrare „Negrileștii Vrancei – album monografic” dar și Mircea Diaconu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.

Ieri a fost ziua în care fiii satului s-au întors acasă. Manifestările au început cu un moment de reculegere pentru fiii satului care au trecut în neființă și apoi a urmat o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de patru preoți. După slujba care a durat mai bine de o oră, primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu a trecut în revistă realizările de până acum din comună dar și obiectivele pe care și le-a propus. „Ne putem mândri cu o serie de realizări printre care aș vrea să enumăr rețeaua de alimentare cu apă, construcția unui dispensar uman cu locuință medic și farmacie, construcția a două grupuri sanitare la școală și grădiniță dar și reabilitarea grădiniței. De asemenea, am reușit să facem un kilometru și jumătate de covor asfaltic iar rețeaua electrică a  fost extinsă pe o distanță de 4,5 kilometri. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele realizate prin munca dumneavoastră dar și a celor care conduc instituția primăriei”, a spus Ion Văsuianu. Directorul Åžcolii cu clasele I-VIII „Dumitru Pricop” din Negrilești, Mirela Nistor a prezentat istoricul școlii negrileștene prin care a trecut și ea și a făcut o trecere în revistă a fiilor satului, unii dintre ei prezenți la manifestare. „Åžcoala negrileșteană a făcut ca de-a lungul timpului, foarte mulți dintre elevii săi să ajungă persoane importante, oameni care au reușit să ridice prestigiul comunei noastre, preoți, profesori universitari, ingineri, doctori în științe, medici și de ce nu, oameni simpli, negrileșteni gospodari și corecți”, a precizat Mirela Nistor, directorul școlii din Negrilești. Discuții s-au purtat și despre Obștea de Moșneni Negrilești despre care s-a afirmat că este o rezervă și un motor al economiei negrileștene.

„Negrileștii Vrancei – album monografic”

Născut la Negrilești, confe-rențiar universitar doctor Costică Neagu s-a întors acasă cu o carte, „Negrileștii Vrancei – album monografic”. Lucrarea este un omagiu închinat Vrancei Arhaice, satului Negrilești. Autorul pornește de la afirmația lui Alexandru Vlahuță „Într-adevăr Vrancea e o altă lume!” și subliniază, pe rând, semnele unicității acestui spațiu. După cum se arată și în prefață, în prima parte a lucrării autorul face o incursiune sintetică  în istoria zbuciumată și în cultura Å¢ării Vrancei și urmărește evoluția socială și culturală a acesteia. Surprinzătoare este și lista poreclelor din Negrilești, iar imaginea este completată cu o listă de oameni ridicați din acest „cuib de vulturi”. „Despre apariția acestei lucrări am vorbit încă din anul 2005. Prin intermediul lucrării am vrut să arat generațiilor tinere de unde venim și încotro ne îndreptăm”, a spus conferențiar universitar doctor Costică Neagu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Mircea Diaconu, le-a vorbit negrileștenilor despre Negrileștii Vrancei, un sat le-gendar. Acesta i-a rugat pe localnici să nu renunțe la costumul popular pe care copiii Åžcolii din Negrilești l-au purtat, ieri, cu mândrie. „Negrileștiul și Năruja vor deveni două localități extraordinare din punct de vedere turistic, mai ales după ce se vor finaliza lucrările la drumul județean care pleacă de la Grumaz și ajunge la Soveja. Sunteți primii vrânceni care au avut locuințe cu etaj și comuna cu cel mai mare număr de oi. Aici trăiesc oameni deosebiți și de aceea v-aș ruga să nu renunțați la tradiții și la costumul popular pe care acești copii îl poartă acum”, a spus Mircea Diaconu. Manifestările s-au încheiat cu un program artistic susținut de elevii școlii din Negrilești.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?