Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Centura de siguranţă = viaţă


Ziua Europeană a Siguranței Rutiere este marcată în fiecare an pe data de 13 octombrie. Cu această ocazie, polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere și cei din cadrul Biroului Rutier Focșani au împărțit pliante cu recomandări atât șoferilor, cât și pietonilor.
Polițiștii le-au recomandat participanților la trafic să nu plece la drum înainte de a-și cupla centura de siguranță, iar dacă în mașină sunt și copii, aceștia să nu fie transportați în alte condiții decât în scaune speciale pentru ei. „Cu ocazia Zilei Europene a Siguranței Rutiere, lucrătorii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere și cei din cadrul Biroului Rutier au desfășurat o serie de activități preventive pentru reducerea victimelor accidentelor rutiere. Au fost împărțite pliante cu o serie de recomandări atât pentru conducători auto, cât și pentru pietoni”, a declarat inspectorul Cătălin Manea, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.
Din pliantele împărțite de polițiști, șoferii au aflat că centura de siguranță este cel mai important element de siguranță pasivă destinat protecției pasagerilor, care a fost introdus în dotarea standard a autovehiculelor în anii ‘50. Acest dispozitiv a fost modernizat continuu, în prezent utilizându-se centuri de siguranță prevăzute cu trei puncte de fixare și retractor. De asemenea, pe lângă faptul că de multe ori centura de siguranță a salvat viața celor care se aflau într-o mașină implicată într-un accident, cuplarea acesteia este și obligatorie. Spre exemplu, dacă un șofer lovește un obstacol, iar viteza cu care rulează mașina este de doar 50 de kilometri  pe oră, viteza cu care șoferul mașinii lovește volanul, bordul și parbrizul este egală cu cea a căderii de la etajul al treilea al unui bloc. Studiile au arătat că folosirea centurii de siguranță crește șansele de supraviețuire în cazul unui accident, de la 40 la 60%.
Airbag-ul este la fel de important și este un complementar al centurii de siguranță. Acesta poate proteja ocupanții automobilului de posibile răniri grave. Este important de știut că acesta fără centura de siguranță cuplată, poate duce la răniri grave.

Scaune pentru copii

Polițiștii spun că au întâlnit nenumărate cazuri când copiii erau ținuți în brațe în mașină, lucru care nu este recomandat. Scaunul pentru copii este singurul sistem eficient și îi poate salva în caz de accident. Spre exemplu, o ciocnire la o viteză de numai cinci kilometri la oră poate fi fatală unui copil, dacă acesta nu este prins în centură. În cazul unui accident, un copil nu poate fi protejat dacă este ținut în brațe, deoarece greutatea dinamică a acestuia se amplifică de aproape 20 de ori și nu mai poate fi ținut. Polițiștii spun că numai respectând cu strictețe regulile de circulație pot fi evitate accidentele rutiere, mai ales că  numărul accidentelor soldate cu morți sau răniți grav este destul de mare.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?