Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Deşeurile periculoase nu ameninţă Vrancea


Sute de tone de deșeuri periculoase, depozitate în două puncte ale județului, așteaptă bani pentru a fi distruse. Reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea spun că  deșeurile periculoase de pe raza județului nu pot pune în pericol viața cetățenilor. Acestea sunt atent monitorizate și au fost luate toate măsurile de siguranță.

Tone de deșeuri periculoase zac în două depozite de pe raza județului Vrancea  deoarece nu sunt bani pentru a fi distruse. Unul dintre depozite este la rampa de gunoi de la Golești. Cele 82 de tone de deșeuri pe-riculoase sunt într-un buncăr metalic care este păzit în fiecare moment. Deșeurile pe care le conține buncărul sunt cianuri. Deși acesta nu este în inventarul nimănui, șeful Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian spune că responsabilitatea revine Companiei de Utilități Publice care a gestionat depozitul până la închiderea rampei de gunoi. „A fost un accept între Romseh și CUP  de a depozita acolo substanțe. În urma verificărilor au fost găsite documente de livrare și depozitare. În urmă cu trei sau patru ani chiar le-am trasat sarcini de a betona, izola și asigura acel depozit. Acum el este în siguranță și nu există niciun fel de pericol. Cu toate că depozitul nu este în inventarul nimănui, cei de la CUP au o responsabilitate deoarece între ei și Romseh a existat o înțelegere”, a spus Aurel Cristian. Reprezentanții CUP spun că depozitul nu este în responsabilitatea lor și că este problema lichidatorului. „Buncărul este al fostului ISH. Este vorba despre șlamuri galvanice rezultate din băile galvanizate pe care le făceau. Este adevărat că noi avem pază în zonă, dar buncărul nu este obiectivul nostru. Este problema lichidatorului, el are obligația administrării depozitului respectiv. Noi am mai purtat discuții cu Garda de Mediu însă nu s-a luat nicio măsură până în prezent. Acum nu se mai întâmplă nimic acolo, în trecut veneau cei de la ISEH, Romseh cum i s-a spus și depozitau aici cu mașinile proprii”, ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP Focșani.

Nu există pericol

Un alt depozit în care sunt depozitate 864 de tone de pesticide se găsește în curtea unei societăți din Cîmpineanca. Deșeurile sunt înregistrate la Protecția Plantelor și nici în acest caz nu există pericol. „Depozitul este supravegheat în permanență, iar măsurile de siguranță și protecție au fost luate astfel încât să nu manifeste un impact negativ asupra factorilor de mediu. În Vrancea nu există niciun fel de pericol și din aceste considerente legislația nu obligă ca aceste deșuri periculoase să fie eliminate”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu Vrancea. Agenților economici care intră sub incidența legislației de mediu privind obligativitatea obținerii autorizației de mediu, prin actul de reglementare, li se prevede că sunt obligați să anunțe reprezentanții Gărzii de Mediu în cazul în care apare vreo problemă.
Dezastrul ecologic din Ungaria a determinat autoritățile române să facă noi verificări. Astfel, în perioada imediat următoare comisarii Gărzii de Mediu vor verifica din nou toate depozitele cu substanțe periculoase de pe raza județului pentru a se asigura că nu există niciun fel de pro-bleme și că viața oamenilor nu ar putea fi pusă în pericol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?