Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Nicolai Şerban, la un pas de a deveni general


Dosarul în care fostul șef al SRI Vrancea, Nicolae Åžerban, solicită avansarea la gradul de general, dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în recurs, se va judeca mâine. La instanța de fond, respectiv Curtea de Apel Galați, Secția Contencios Administrativ Fiscal, Åžerban a avut câștig de cauză, partea adversă, respectiv Serviciul Român de Informații, formulând recurs.

***

Nicolai Åžerban a solicitat SRI întocmirea documentației necesare pentru avansarea sa la gradul de general brigadă cu ocazia pensionării. Fostul șef al SRI Vrancea și-a susținut cererea cu argumente temeinice, cum ar fi cei 30 de ani de carieră militară.
Åžerban s-a pensionat în data de 2 august 2007, având funcția de colonel în cadrul SRI, fiind trecut în rezervă cu acest grad. Deși îndeplinea condițiile pentru acordarea gradului de general, i s-a refuzat această posibilitate.
Pentru că s-a considerat discriminat, fostul șef al SRI Vrancea s-a adresat inclusiv Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar petiția i-a fost respinsă. În consecință, a apelat la instanța de judecată.
De cealaltă parte, SRI a solicitat respingerea acțiunii introduse în contencios de Åžerban, prin invocarea unor excepții procedurale, care ulterior au fost  respinse de instanța de la Galați. „Întrucât pârâta nu a făcut dovada în niciun chip că reclamantul nu îndeplinea condițiile în vederea propunerii sale pentru avansarea la gradul de general, omisiunea acesteia poate fi apreciată ca și un act de descriminare în sensul articolului 2 din O.G. numărul 137/2000. (…) Obligă autoritatea pârâtă să întocmească documentația necesară propunerii de acordare a gradului militar de general de brigadă și să înainteze Administrației Prezidențiale acestă documentație”, se arată în sentința Curții de Apel Galați.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?