Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Preşedintele Băsescu încalcă legea prin renunţarea la serviciile Poliţiei


Președintele Federației Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Marian Gruia, susține că președintele încalcă legea prin renunțarea la serviciile Poliției Rutiere, adăugând însă că „în servcii” sunt suficienți oameni care să înlocuiască agenții în desfășurarea coloanelor. Gruia a explicat că pentru deplatarea unei coloane oficiale pe o lungime scurtă este nevoie de 40 de polițiști rutieri.
Președintele Traian Băsescu a dat dispoziție ca efectivele Ministerului Administrației și Internelor să nu mai participe la asigurarea protecției sale, începând de vineri, ora 17.00, decizia fiind luată în contextul participarii unor angajați ai ministerului la marșul ilegal de protest.
Liderul Federației Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Marian Gruia, interpretează mesajul președintelui ca fiind o chestiune de imagine, în sensul că „vrea să arate că face doar ce vrea”.
Potrivit lui Gruia, legea obligă Poliția Rutieră să asigure deplasarea coloanei oficiale a Președinției, iar prin renunțarea la serviciile acesteia înseamnă, implicit, încălcarea legii.
„În Servicii (de Securitate-nr.r.) sunt destui oameni, adepți ai președintelui, care vor face tot posibilul să înlocuiască personalul Poliției Rutiere, necesar pentru deplasarea coloanei oficiale”, a adăugat Gruia.
Liderul a precizat că sindicatele din poliție se pregătesc de proteste mai ample, arătând că vor merge până la capăt pentru rezolvarea problemelor ridicate. Sindicaliștii s-au declarat dezamăgiți de faptul că instituțiile statului, în loc să încerce rezolvarea problemelor lor, le întorc spatele.
Potrivit protocoalelor legale, Administrația Prezidențială este deservită de Jandarmerie (protecție și pază), Poliția Rutieră (agenți însoțitori în deplasări) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (salvare, pompieri-n.r.), instituții aflate în subordinea Ministerului Administrației și Internelor.

„Ieși afară, javră ordinară”

Sindicaliștii „Cartel Alfa”, confederație la care sunt afiliați și polițiști, au participat, vineri, la un miting în fața Palatului Victoria. După aproximativ două ore de protest, în jurul orei 12.30 aceștia au pornit într-un marș spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulțumiți că președintele Traian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, așa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marș, însă pe drum li s-au alăturat alte 1.500-2.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.
Ajunși lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde șefului statului i se dă onorul în cadrul festivităților oficiale, manifestanții au aruncat cu sticle, cu caschete și lumânări și au început să strige „ieși afară javră ordinară”.

Băsescu nu a discutat cu protestatarii

Cei aproximativ 8.000 de protestatari, majoritatea polițiști și angajați din sistemul penitenciar, care au participat la mitingul neautorizat din fața Palatului Cotroceni din Capitală, i-au cerut președintelui Traian Băsescu să vină să discute cu ei. O delegație a fost primită la discuții de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul președintelui. Åžeful statului, prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcă legea, a refuzat dialogul, astfel că delegația s-a văzut nevoită să iasă și să ducă mai departe mesajul, către mulțime.
Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii „Cartel Alfa” le-au propus protestatarilor să se retragă și să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internațională a Muncii Decente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?