Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Noua organizare teritorială a României va fi implementată în 2016


Din acest an se va lucra la noua organizare teritorială a României, dar aceasta nu va fi implementată mai devreme de 2016. Ministrul Vasile Blaga a declarat, vineri, la Adunarea Generală a Municipiilor din România (AMR) care are loc la Bistrița, că materialul de studiu pentru noua organizare teritorială a României va fi disponibil grație a două proiecte finanțate prin Programul Operațional Sectorial pentru dezvoltarea capacității administrative.
„Sunt multe lucruri pe care le vom promova, dar numai după dezbateri publice ample. Pe Programul Operațional Sectorial pentru dezvoltarea capacității administrative noi scoatem la li-citație două proiecte care efectiv să încerce să pună pe masă un material de studiu privind noua organizare teritorială a României. Noi nu mai putem merge tot așa. Avem în acest moment 3.227 de bugete locale, iar din acestea, anul trecut, 2.506 nu și-au putut plăti din taxe și impozite locale nici măcar salariile. Nu discutăm de funcționare, ci de salarii. De unde să se dezvolte comunitățile dacă le lăsăm așa? Chiar dacă se asociază în structuri de dezvoltare locală, tot nu pot pune fonduri împreună pentru a realiza proiecte și a se dezvolta”, a spus Blaga.

Regiuni pentru accesarea fondurilor europene

Ministrul a declarat că autoritățile trebuie să facă pași importanți în acest sens, al reorganizării teritoriale a României.
„O astfel de măsură, din punctul meu de vedere, nu are nicio șansă să fie implementată în 2012, ci în 2016, însă lucrurile trebuie începute din acest an. Să știm exact cum realizăm structurile administrative ale României, viabile pe fonduri europene, dar nu neapărat cu actualul exercițiu bugetar al României, ci pe cel din 2013-2017. Până la urmă spre asta trebuie să ne orientăm în continuare (…). Din păcate, sportul națio-nal a început în ‘90 de la județele care au fost abuziv desființate. Apoi, fiecare a vrut  să-și vadă satul comună și, în general, a reușit, apoi comuna a vrut să fie oraș și iar au reușit, orășelele au vrut să fie municipii. Să nu sune frumos municipiul Beiuș și Salonta. Lucrurile astea s-au făcut peste tot în țară și, din păcate, ne-am trezit cu 3.227 de bugete”, a declarat Blaga.
Ministrul a dat exemplul Poloniei care face a treia reorganizare teritorială după ‘90. „Astăzi Polonia are 16 voievodate, puțin peste 2.400 de comune, unele urbane și numai foarte puține sunt rurale. În jurul unui oraș au 10 comune până la 10-15.000 de locuitori. Acum vor să reducă cele 16 voievodate la 12”, a spus Blaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?