Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Părinţi disperaţi, grădiniţe fără îngrijitoare


Grădinițele din Focșani mai au puțin și pun lacătele pe uși din cauza crizei financiare provocată de Guvernul Boc. Toate directoarele de grădinițe se plâng de faptul că nu dispun de personal suficient. Cel mai mult au de suferit copiii, care nu mai sunt supravegheați așa cum ar trebui. De multe ori, sunt lăsați de izbeliște, iar părinții au ajuns să se teamă pentru siguranța celor mici.

Spre exemplu, la Grădinița nr. 10 din Focșani, cei 145 de copii sunt supravegheați de o singură îngrijitoare. Grădinița are clasele amenajate pe două etaje și este de imaginat cum se poate împărți un singur om pentru a face față situației. Managerii grădinițelor spun că au ajuns să se simtă umiliți de actuala guvernare, care pare să fie mai degrabă preocupată de umplerea propriilor buzunare și mai puțin de soarta generațiilor viitoare.
Nici îngrijitoarele, care muncesc pe brânci, nu primesc din partea sta-tului mai mult respect. După o viață întreagă dedicată îngrijirii celor mici, o îngrijitoare, care mai nou s-a transformat în angajatul bun la toate, încasează lunar, după reducerile de 25%, un salariu mizer de numai 450 lei. „În clase suntem doamne educatoare, iar pe hol suntem îngrijitoare. Acest lucru se întâmplă de mulți ani, suntem elastice și ne întindem după Guvern. S-a mărit numărul copiilor la clase, dar nu s-au mărit și spațiile, iar sălile de clasă sunt pline. Părinții nu sunt mulțumiți, noi ne străduim să facem față, să iasă totul bine și să supraveghem toți copiii. Acasă, în preajma unui copil, stau ambii părinți și unul dintre bunici, dar noi, aici, cum ne putem împărți la 30 de copii într-o clasă? Când plecăm acasă, mergem pe șapte cărări, suntem ca niște lămâi stoarse, nici oamenii nu îi mai vedem pe stradă. Nevoile copiilor sunt mari și necesită multă atenție în parte. Am ajuns să fim umiliți de către Guvern până peste poate!”, a declarat Olia Toader, directorul Grădiniței nr. 10 din Focșani.

Trei îngrijitoare la 220 pici

Situația nu este mai roză nici în alte unități de învățământ preșcolar din Focșani. De pildă, la Grădinița nr.1 deși există trei îngrijitoare, nici măcar acestea nu reușesc să facă față supravegherii celor 220 de preșcolari. Femeile robotesc cât e ziua de mare dintr-o sală în alta. Din păcate pentru părinți și copii, posturile au fost blocate de Guvernul Boc de mai bine de un an, prin urmare șansele ca situația să se reabiliteze sunt egale cu zero. „Avem 220 de copii înscriși și cele trei îngrijitoare nu fac față. Una dintre ele este dimineața, iar celelalte două sunt după-amiaza. Se împart la opt clase. Avem și foarte mulți copii înscriși la grupa mică și abia ne descurcăm, mai ales că printre copii mai sunt și cu nevoi speciale, cărora trebuie să le acordăm atenție sporită. De multe ori, educatoarele fac și munca îngrijitoarelor, deoarece ele nu au cum să fie peste tot. Salariile au fost dimi-nuate, însă atribuțiile sunt tot mai mari. Înainte se mai puteau pune câteva ore suplimentare, dar acum nu mai avem voie la așa ceva, chiar de primeau puțin, măcar le stimulam într-un fel pentru munca suplimentară. Acum posturile sunt blocate și nimeni nu ne poate ajuta cu nimic, toți dau din umeri!”, a declarat Mariana Călin, directorul Grădiniței nr. 1 din Focșani.
 Părinții susțin afirmațiile directorilor și spun că pe zi ce trece, se tem tot mai mult pentru ai lor copii. Oamenii spun că în situația actuală, educația copiilor acasă, ar fi cu mult mai sigură. „Nu sunt mulțumită de cum este îngrijit și supravegheat copilul la grădiniță. Nu există suficient personal, iar copiii sunt lăsați de izbeliște de multe ori. Noi, acasă, nu știm cum să avem grijă de ei, iar la grădiniță îi trimitem cu inima strânsă. Însă dacă am avea noi grijă de ei, cine ar mai munci? Oricum muncim pe salarii de nimic… Pe de altă parte, îi înțeleg și pe educatori, au fost micșorate și salariile, care erau mici și copiii sunt mulți… Guvernanții nu au grijă nici măcar de copii!”, a relatat Mariana Antăluțe, mama unei fetițe de 4 ani.

Aceeași dramă în școli

Nu doar în grădinițe sunt probleme. Åži personalul de îngrijire din școli este cu mult sub cel necesar. Asta înseamnă că pe salarii mizere, reduse și ele cu 25 de procente, femeile de serviciu trebuie să lucreze triplu. Nimeni nu ia însă în considerare faptul că multe dintre îngrijitoare sunt trecute cu mult de prima tinerețe și nu mai au aceeași putere de muncă, așa ca o persoană tânără. De asemenea, nimeni nu este preocupat de costurile me-dicale pe care o îngrijitoare le suportă pentru a putea continua lucrul. „Cu personalul de îngrijire stăm cam prost, suntem subnormați. Normativele spun ca o femeie de serviciu să aibă 650 metri pătrați, însă la noi o persoană are 1.000 de metri pătrați și este dificil. Mai ales că avem și sală de sport, iar acolo nu avem încadrat om de serviciu deoarece nu am prins această șansă. Avem 5.000 de metri pătrați, asta fără curte, la această suprafață ar trebui să avem 7 norme, noi avem însă cu două în minus. Este foarte dificil, însă încercăm să facem față. Când se mai puteau da ore suplimentare mai era ceva, însă acum au fost interzise”, a subliniat Tiberiu Dima, directorul Åžcolii „Ion Bazgan” din Focșani. Cu personal de îngrijire puțin, unitățile de învățământ se mai confruntă cu o altă mare problemă. Lipsa perso-nalului de pază este o realitate dureroasă. În lipsa paznicilor, spațiile de joacă ale grădinițelor au fost vandalizate din simplul motiv că nimeni nu le poate supraveghea în permanență. Aceeași situație este și la școli unde, în special seara, pentru elevi mersul pe jos către casă este o adevărată aventură riscantă. Însă, până când cei aflați la putere vor găsi soluții pentru această situație, probabil, copiii vor fi condamnați la suferință. Asta deși în campaniile electorale actuala echipă de guvernare a promis că vom avea un învățământ de calitate. În realitate, învățământul românesc este jalnic, iar măsurile de remediere a pro-blemelor lipsesc cu desăvârșire.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?