Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Parteneriat pentru lansarea primei rachete spaţiale româneşti


Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) și SC CALOR au semnat un parteneriat pentru a sprijini lansarea primei rachete spațiale românești, Helen 2. „Compania CALOR este un partener care se mulează perfect pe nevoile ARCA, prin sprijinul cu echipamente pneumatice și hidraulice necesare pentru sistemele de alimentare ale rachetei, motor și rezervoare de combustibil. Până în acest moment ARCA nu avea un partener din această zonă a echipamentelor, iar colaborarea cu SC CALOR este o oportunitatea excelentă”, a declarat președintele ARCA, Dumitru Popescu.
La rândul său, directorul general al CALOR SRL, Bogdan Popescu, a afirmat că sprijină ințiativa și privește cu încredere noile tehnologii de vârf și că apreciază munca de cercetare aerospațială a celor de la ARCA.
Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică este o organizație nonguvernamentală, lider național în domeniul cercetării aerospațiale, care dorește să câștige competiția Google Lunar X Prize și să lanseze în cosmos prima rachetă românească, ce este capabilă să transporte un cosmonaut.

Lansare la sfârșitul anului 2010

Printre programele dezvoltate de ARCA se numără racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiția Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) și 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăților întâmpinate în lansarea balonului purtător. Următoarea încercare de lansare este programată pentru sfârșitul anului 2010 de pe Marea Neagră.
Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5. Un alt program al ARCA este Haas, o rachetă orbitală în trei trepte, lansată din aer. Principalul obiectiv al acestei rachete este acela de a trimite pe Lună sonda European Lunar Explorer pentru a câștiga competiția Google Lunar X Prize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?