Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Spitalele, pericol pentru pacienţi şi personal


Controalele efectuate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) și de cei ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) în unitățile spitalicești din județ au scos la iveală mai multe nereguli. Concluzia trasă a fost că spitalele pun în pericol atât viața pacienților, cât și a personalului și vizitatorilor.  
Reprezentanții celor două instituții au verificat căile de acces/evacuare în și din unitățile spita-licești, limitarea propagării incendiilor, exploatarea instalațiilor utilitare ale construcțiilor și asigurarea mijloacelor tehnice, sistemelor și instalațiilor de detecție, semnalizare și stingere a incendiilor.
În urma controalelor efectuate în cele opt spitale din județ, au fost găsite nereguli în ceea ce privește respectarea prevederilor legale de apărare împotriva incendiilor. Astfel, s-a observat că, în mare parte, spitalele verificate nu au efectuat operațiunile privind controlul, verificarea, întreținerea, revizia tehnică și repararea instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori în vederea asigurării funcționării eficiente. De asemenea, hidranții interiori nu sunt echipați corespunzător, iar majoritatea spitalelor nu este prevăzută cu instalații de semnalizare a incendiilor, iar acolo unde există, acestea nu funcționează.

***

Totodată, în urma controalelor, s-a mai constatat că instalațiile electrice de iluminat sunt folosite, deși sunt defecte. Este vorba despre tablouri electrice neprotejate corespunzător, siguranțe supradimensionate sau necalibrate, contacte imperfecte la conexiuni prin răsucire, așezarea directă pe materiale combustibile a unor conductori electrici cu izolație simplă, becuri incandescente neprotejate cu globuri de protecție.
De asemenea, s-a constatat că în unele spitale instalația electrică pentru marcarea căilor de acces, intervenție și evacuare nu este realizată sau în alte cazuri, nu este menținută în stare de funcționare și ca atare nu indică traseul de evacuare. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Vrancea, unele dintre aceste deficiențe au fost înlăturate în timpul controalelor, iar în alte cazuri, directorii spitalelor au fost informați pentru a lua măsurile corespunzătoare.
În timpul controalelor au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale. 4 dintre acestea au constat în avertismente, dar a fost aplicată și o amendă în cuantum de 1.000 lei. Totodată, managerii spitalelor au fost instruiți cu privire la obligațiile pe care le au.
Este greu ca aceste deficiențe să fie înlăturate în condițiile în care managerii spitalelor au mai primit sancțiuni și cu alte ocazii, iar situația nu s-a schimbat din lipsă de fonduri.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?