Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

De la 1 martie vom fi trataţi de medici după reguli noi


   Persoanele care cotizează la Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate, dar și neasigurații vor primi, începând cu 1 martie, servicii medicale după reguli noi. Ieri, în cadrul unei videoconferințe, la care au participat oficiali din Ministerul Sănătății, manageri de spitale, directori de case de asigurări de sănătate și de direcții de sănătate publică, s-a comunicat faptul că începând cu data de 1 martie vor intra în vigoare pachetul de servicii medicale de bază și pachetul minimal de servicii. „Pe 1 februarie vor fi postate în dezbatere publică normele metodologice ale pachetelor de servicii, pentru ca începând cu 1 martie să intre în vigoare. Practic, asigurații vor beneficia de pachetul de servicii de bază, iar neasigurații de pachetul minimal. Ceea ce nu va fi inclus în cele două, va trebui plătit. Consider că este foarte bine că se vor delimita clar serviciile medicale și se va miza foarte mult pe prevenție”, ne-a spus Mihai Copaci, șeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
   Potrivit formei finale a proiectului pachetelor de servicii medicale, printre cele mai importante prevederi se numără introducerea „listei de așteptare” în policlinici și spitale. Astfel, vor fi stabilite patru niveluri de prioritate, care vor determina intervalul de timp în care pacientul trebuie să ajungă la medic. Pentru două dintre niveluri vor putea fi create liste de așteptare. „Având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susține în maniera în care funcționează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive și sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, în cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii și a pachetului de servicii de bază, o componentă semnificativă este reprezentată de prevenție”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 
   Noul pachet de bază prevede o singură consultație preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 și 39 de ani, și cel mult două consultații în trei luni în cazul pacienților „cu risc normal”, care au o problemă nouă sau acută de sănătate.
Pachetul de bază, destinat pacienților asigurați cuprinde: servicii medicale de urgență; servicii de prevenție – numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultații, creșterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultații (numărul și frecvența pe specialități), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul și frecvența); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate și internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate cu scop curativ.  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?