Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Vrâncenii aleg medicina neconvenţională


Dezamăgiți de medicina convențională, dornici de o alternativă la tratamentul adoptat, din ce în ce mai mulți vrânceni recurg la practici medicinale neconvenționale, precum acupunctura, apiterapia, sau medicina ayurvedică. Pragurile cabinetelor medicilor din Focșani, în care se practică aceste metode terapeutice, sunt călcate de un număr din ce în ce mai mare de persoane care vin să își trateze diferite afecțiuni.

 Acele de seringă sunt înlocuite în ultima vreme de acele albinelor, tratamentul cu venin de albine fiind una dintre metodele apiterapiei. Fie că se utilizează înțepătura directă sau injecția intradermică cu venin, prin apipunctură se injectează venin în punctele de acupunctură ale corpului. „Prin intermediul acestor manevre terapeutice, se poate acționa asupra patologiilor neurologice, degenerative precum sclerozele, dar și asupra patologiilor articulare, cum sunt reumatismul, artritele, sau poliartritele”, susține doctorul Åžtefan Eugen, medic medicină de familie, cu atestat în api-fito-aromoterapie și Ayurveda, el fiind și președintele Societății Române de Medicină Ayurvedică.
Pe lângă venin, apiterapia face apel și la alte produse ale stupului, precum mierea, lăptișorul de matcă, păstura, sau propolisul. „Mai bine de 80% dintre afecțiuni pot fi tratate cu propolis”, adaugă medicul Åžtefan Eugen. În doze diferite, în funcție de pacient, și în combinație cu produse de fitoterapie și aromoterapie, aceste tratamente dau rezultate în multe boli.

Pacienți documentați

Tot la înțepături, dar de ace, face apel și acupunctura. „La mine vin, de re-gulă, pacienți care încearcă tot și apelează ca la o ultimă soluție. De obicei vin documentați, caută informații pe internet, sau la alți pacienți, înainte de a face acest pas. Li se explică despre ce este vorba și că vindecarea este în ei înșiși, depinde de cre-dința lor”, susține Larisa Ciumac, medic specialist medicină internă, competențe acupunctură, homeopatie.
Prin acupunctură se acționează asupra celor 12 meridiane energetice și a celor două meridiane curioase. Diagnosticul acupuncturic nu este unul obișnuit, acesta se pune în funcție de deficitul sau surplusul energetic, iar prin acupunctură se echilibrează energiile. Punctele energe-tice sunt în număr de 365, corespondente celor 365 de zile ale anului. De altfel, acupunctura este doar o parte a tratamentului homeopatic, care acționează în profunzime. Pacientul trebuie să vină pregătit spiritual, să înțeleagă cauza bolii și să vrea să se trateze. „Åžansele de vindecare sunt egale, credința este cea care face diferența. Dumnezeu este doctorul doctorilor, el lucrează prin doctori. Unde se termină știința omului, abia acolo începe știința lui Dumnezeu”, este de părere medicul Larisa Ciumac.
Prin acest cumul de metode terapeutice, acupunctura, homeopatia, reflexoterapia, se pot trata atât tulburări funcționale, cât și boli cronice. Pacienții cu endometrioză, cancer, sau sterilitate recurg la acest tip de medicină, după ce cea convențională nu a avut rezultatele așteptate.

Stilul de viață necorespunzător dăunează

Un factor important în vindecare, este acela al regimului alimentar. Atât în homeopatie, cât și în medicina ayurvedică, acest lucru este esențial. Ayurveda, medicina tradițională indiană, știința prin care viața poate fi înțeleasă, învățată, pune mare accent pe regimul alimentar, pe stilul de viață. „Un regim alimentar defectuos și un stil de viață necorespunzător reprezintă cauza a peste 80% dintre boli. Ayurveda urmărește identificarea și eliminarea greșelilor și tratarea cauzei, căci dacă se tratează doar efectele, cauzele pot reapărea”, susține doctorul Åžtefan Eugen. Medicina ayurvedică se bazează pe faptul că orice din mediu poate fi remediu, atât timp cât este folosit cum trebuie. În funcție de loc, de timp, de perioada din zi în care este aplicat tratamentul, aceeași boală poate fi tratată diferit pentru fiecare persoană. „Cei mai mulți vin fie pentru că sunt dezamăgiți de medicina contemporană, fie pentru că nu pot beneficia de aceasta, dar în ultima vreme, numărul celor care vin din convingere a crescut”, a afirmat Åžtefan Eugen. Printre manevrele terapeutice utilizate se numără masajul ayurvedic, în care se utilizează diverse preparate special concepute pentru cele trei tipuri constituționale ale sistemului Ayurveda, Vata Dosha, Pitta Dosha și Kapha Dosha.
Prețurile unor astfel de te-rapii, poate unul dintre impedimentele care stau în calea apelării la ele, sunt, în general, asemănătoare. Åžedințele variază între 35 și 50 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?