Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Sărbătoare mare la hramul Mănăstirii Brazi


Mănăstirea Brazi va găzdui miercuri, 22 septembrie, slujba de sărbătorire a Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi. Astfel, pe 21 septembrie, începând cu ora 16.30 se va oficia slujba de priveghere. În dimineața zilei de 22 septembrie se va face sfânta aghiazmă și se va pune piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” care se construiește în incinta mănăstirii. Ulterior va avea loc slujba arhierească unde va sluji un sobor de preoți.

Clădirea bisericii ce prinde contur cu zi ce trece a început să fie ridicată anul acesta, pe 14 aprilie, fondurile destinate lăcașului de cult provenind de la credincioșii din împrejurimi și din țară. „Era necesară ridicarea unei biserici mari deoarece paraclisul Nașterea Maicii Domnului în care se slujește în prezent este neîncăpător. Iubiți cre-dincioși cu ocazia puneri pietrei de temelie a noii biserici și a hramului Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, vă invităm să participați pentru a lua binecuvântare de la moaștele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie!”, a declarat maica stareță Eusebia Tașcă. Mănăstirea Brazi este o mănăstire ortodoxă cu obște de maici, situată la aproximativ un kilometru sud-vest de Panciu, sub Dealul Neicului. Conform spuselor maicii starețe Eusebia Tașcă, atestarea documentară a lăcașului de cult datează de la 1642.
Prima biserică subterană a fost ctitorită de doi pustnici, Sava și Teofilcat. În a doua jumătate a vea-cului al XVII-lea, în Schitul Brazi s-a așezat fostul mitropolit Teodosie al II-lea al Moldovei. Venerabilul ierarh fusese mai întâi frate în așezământul călugăresc de lângă Panciu, apoi uns în monahism la Mănăstirea Bogdana, din ținutul Bacăului, avea să ajungă egumen. Ales, în anul 1670, episcop al Rădăuților iar în 1672 episcop al Romanului, Teodosie a fost rânduit, în anul 1674, în scaunul de mitropolit al Moldovei, cu sprijinul dom-nitorului Dumitrașcu Cantacuzino. După anul 1676 biserica a fost refăcută pe partea de moșie a fostului mitropolit Teodosie al II-lea, cu cheltuiala sa, egumen fiind atunci Zaharia, bun prieten și poate rudă cu mitropolitul. Teodosie a lăsat averea și moșiile sale Schitului Brazi. Negăsind în mitropolitul Teodosie un sprijinitor al faptelor sale urâte, Dumitrașcu Vodă Cantacuzino, în 1675, l-a înlăturat pe acesta din scaunul de mitropolit și l-a surghiunit în Mănăstirea Sfântul Sava din Iași. Eliberat din surghiun, mitropolitul Teodosie s-a retras la schitul tinereții sale, Schitul Brazi. În anul 1694, o ceată de tătari prădalnici, ajunsă la porțile Panciului și călăuzită de un localnic din satul Neicu spre schit, l-a prins pe vrednicul mitropolit pentru a-l jefui. A refuzat să dea odoarele sfinte și i s-a tăiat capul. Trupul Sfântului Mucenic Teodosie de la Brazi a fost înmormântat la Schitul Brazi, de către călugării de acolo.

Moaștele lui Teodosie descoperite de două ori

Sfintele moaște ale lui Teodosie au fost descoperite la 1824, lângă bi-serica de lemn, de către ieroschimonahul Dimitrie, martor fiind Sfântul Antipa din Calapodești. Au fost strămutate în paraclisul sub-teran unde azi se află mormântul.
A doua descoperire a sfintelor moaște a fost făcută în anul 2000 de maica stareță Iustina Angheluță. La 9 septembrie 1990, în prezența maicilor Iustina Angheluță  și Pavelina Cafagiu, s-a săvârșit slujba de resfințire a locului, pe care cele două călugărițe curajoase hotărâseră să refacă, din nimic, Mănăstirea Brazi de altădată.
Slujba a fost oficiată de Episcopul Epifanie al Buzăului și Vrancei. Pe locul respectiv, în secolul al XVII-lea, primii ctitori ai lăcașului s-au rugat pentru dăinuirea credinței. În anul 2003, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cano-nizarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, dimpreună cu cea a Sfântului Cuvios Vasile de la Mănăstirea Poiana Mărului.
Proclamarea solemnă a canonizării lor a avut loc pe 5 octombrie 2003, printr-o slujbă oficiată în incinta așezământului monahal de la Brazi, la care au luat parte 20 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, sub conducerea patriarhului Teoctist.
„După decretul din 1959, când călugării au fost alungați din mă-năstire, întreg ansamblul de la Brazi a fost distrus din temelii. În 1990, când a fost resfințit, locul de aici era doar o grămadă de moloz și bălării. Primele două viețuitoare au locuit un an într-un bordei. Patriarhul Teoctist spunea atunci la canonizare că prin prezența sfintelor moaște, acest schit smerit va deveni o emblemă a Patriarhiei Române”, a mai precizat maica stareță Eusebia Tașcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?