Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Bani pentru reabilitarea Sinagogii din Odobeşti


Colaborarea cu o organizație neguvernamentală vrânceană, care va realiza proiectul necesar atragerii de fonduri în vederea reabilitării Sinagogii din Odobești, este pe punctul de a da roade. După reabilitarea clădirii, Sinagoga urmează a fi transformată în muzeu.
Proiectul este în curs de realizare și cum fondurile necesare proiectului pot fi accesate, teoretic, este doar o problemă de timp până când banii vor intra în conturile comunității evreiești și își vor îndeplini scopul.
Președintele Comunității Evreiești Focșani, Mircea Rond, este optimist în ceea ce privește derularea proiectului. „Zilele acestea mă întâlnesc cu reprezentanții ONG-ului și sper ca în scurt timp proiectul să fie gata, ca să putem accesa fondurile și să continu-ăm lucrările”, susține Mircea Rond.

***

Lucrările la sinagogă au început încă de anul trecut, dar cu fonduri proprii, și cum acestea s-au terminat destul de repede, inclusiv din cauza lucrărilor neprevăzute, ope-rațiunea de reabilitare a fost sistată. Până în prezent, au fost rea-lizate lucrări de consolidare în interior, unde a trebuit schimbat un perete, dar și în exterior, la fațada fostei clădiri de cult. Când va fi gata, sinagoga va avea o cu totul altă destinație. „Sperăm să terminăm lucrările și la sinagoga din Odobești, unde se va face un muzeu și se vor ține lecții despre minorități. Slujbe nu vor mai avea loc, pentru că în oraș mai sunt doar două familii de religie iudaică”, a declarat Mircea Rond.

Acțiuni ale evreilor

Pe lângă acțiunile de reabilitare a sinagogii din Odobești, care este un proiect mai amplu, președintele Comunității Evreiești din Focșani are în plan mai multe acțiuni culturale, ce vor avea loc în perioada următoare. Este vorba de lansări de cărți, de organizarea de festivități de comemorare a diferitelor perso-nalități evreiești, sau de organizarea de itinerarii turistice. Toate acestea ar trebui să se realizeze până la sfârșitul anului în curs. „Avem în plan să edităm două cărți despre evreii din fostul ținut Putna, sperăm să și realizăm ce ne-am propus. De asemenea, prezentarea itinerariilor turistice prin fotografii, ale celor mai importante orașe din Israel, se regăsește în planurile noastre”, a adăugat Mircea Rond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?