Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Absolvenţii de liceu, aşteptaţi să se înscrie în evidenţele AJOFM Vrancea în termen de 60 de zile de la data absolvirii!


Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea transmit absolvenților promoției 2015 – 2016 că sunt așteptați să se înscrie în evidențele instituției, pentru a putea beneficia de asistență personalizată în vederea identificării unui loc de muncă. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, absolvenții instituțiilor de învățământ înregistrați beneficiază de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum și de facilități financiare.
De asemenea, în scopul asigurării mobilității și integrării pe piața muncii,  absolvenții pot participa la programe de formare profesională. „Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, Legii nr. 72/2007, privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților. Absolvenții care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistrați la AJOFM Vrancea, nu urmează o formă de învățământ și nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare, pot solicita acordarea indemnizației de șomaj”, a detaliat Daniela Brihoianu.
Potrivit Danielei Brihoianu, acest drept se acordă absolvenților la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculat de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire, Indemnizația constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. „Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenții nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj, în condițiile legii”, a atenționat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Atenție! 3 iunie, considerată data absolvirii

    Printr-un comunicat de presă dat publicității, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) atenționează absolvenții de liceu promoția 2016 că data absolvirii cursurilor în anul școlar 2015 – 2016 este 3 iunie 2016 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat (conform Ordinului MECS 4.496/13.07.2015 privind structura anului școlar, cu modificările și completările ulterioare). Elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele ANOFM în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).
    Persoanele interesate pot obține informații suplimentare la sediul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM) Focșani, cu sediul în Bulevardul Brăilei, nr. 3 bis, tel.0237.230.186, email: ajofm@vn.anofm.ro.

Subvenții acordate angajatorilor care încadrează absolvenți șomeri

    Din păcate, cu toate că statul acordă subvenții și facilități angajatorilor care încadrează absolvenți șomeri, din cei 1442 absolvenți înregistrați anul trecut doar 158  au reușit să se încadreze. Totodată, potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, în evidențele instuției sunt 27 de absolvenți care beneficiază de subvenție. „Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nederminată absolvenți ai unor instituții de învățământ, primesc subvenții lunare acordate de AJOFM Vrancea. Subvențiile se acordă angajatorilor timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, condiția fiind ca aceștia să fie înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă la AJOFM Vrancea. Astfel, potrivit Legii nr.76/2002, pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, angajatorii vor primi: 500 lei pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; 600 lei pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; 750 lei pentru absolvenții de învățământ superior. Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, dar timp de 18 luni”, a detaliat purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
    De aceste stimulente financiare beneficiază angajatorii care încadrează absolvenți fără raporturi de muncă sau serviciu la data absolvirii studiilor, precum și cei care încadrează absolvenți de studii superioare care nu au promovat examenul de licență. În acest scop, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu AJOFM Vrancea, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor. „Angajatorii sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților încadrați în condițiile de mai sus, cel puțin 18 luni. În această perioadă, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condițiile legii, ale căror costuri pot fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Angajatorii care mențin raporturile de muncă sau de serviciu după termenul de 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relații, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate pentru aceste persoane și virate conform legii”, a mai spus Daniela Brihoianu.
    Potrivit legislației în vigoare, prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?