Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Nu există cadru juridic pentru a împiedica romii să se întoarcă în Franţa


Cetățenii români de etnie romă repatriați recent nu pot fi împiedicați să se întoarcă în Franța, pentru că nu există cadru juridic sau o procedură administrativă în acest sens și care le-ar încălca dreptul la libera circulație, susțin reprezentanții Ministerului Muncii. ‘Nu avem cadru juridic să facem acest demers, să împiedicăm cetățenii români care nu au, printr-o decizie a unei instanțe, interdicție de a părăsi teritoriul României. Nu există o procedură administrativă de a încălca dreptul unui cetățean român de a ieși de pe teritoriul țării și de a călători în spațiul european sau oriunde dorește să o facă’, a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu, care a făcut parte din delegația română ce a discutat recent la Paris cu înalți oficiali francezi situația romilor.
Mocanu a precizat că delegația a explicat părții franceze că autoritățile române nu au posibilitatea să ia măsuri imediate, dar pot să discute măsuri pe termen mediu și lung pentru ca cetățenii români să nu mai fie tentați să părăsească teritoriul țării din motive economice. ‘Am explicat părții franceze și faptul că nu numai motivele economice îi determină pe cetățenii români să plece. Acești oameni nu au putut părăsi teritoriul României ani de zile iar acum au avut această li-bertate și au dorit să beneficieze de ea’, a spus secretarul de stat.
După aderare, România a fost acuzată de presa din Europa de Vest că încearcă să scape de cetățenii cu probleme de incluziune, acuzație pe care autoritățile de la București au negat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?