Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Cutia de conserve a împlinit 200 de ani


Cutia de conserve este obiectul cel mai banal care poate exista, dar ea a revoluționat modurile de consum și și-a câștigat locul în Panteonul lumii moderne. A fost inventată de un francez și a împlinit miercuri 200 de ani, informează AFP. Brevetul i-a fost acordat pe 25 august 1810 negustorului englez Peter Durand, însă concepția îi aparține cofetarului francez Nicolas Appert (1749-1841), pe care britanicii îl consideră de altfel ‘binefăcătorul omenirii’. Francezul, preocupat să înlăture slăbiciunile proceselor de conservare, s-a concentrat pe produsele mării pentru experimentarea procedeului său de ste-rilizare la cald a alimentelor. Scorbutul, de care se îmbolnăveau cei care călătoreau vreme îndelungată pe mare, din cauza dificultăților de depozitare a fructelor și legumelor proaspete, bogate în vitamina C, făcea ra-vagii la bordul navelor. Mai mulți oameni mureau de această boală decât în lupte. ‘Apertizarea’ (de la numele inventatorului – procedeu de conservare a alimentelor, prin ste-rilizare la cald, în cutii închise ermetic), rea-lizată în 1795, cu 60 de ani înaintea pasteu-rizării, și folosită la prima fabrică de conserve din lume, înființată de Nicolas Appert în 1802 aproape de Paris, este repede adoptată de marinari. Guvernul îi dă posibilitatea inventatorului să opteze: ori își scoate brevet, ori își oferă descoperirea tuturor și primește un premiu de la guvern. Appert alege a doua soluție și publică în iunie 1810, pe cheltuiala lui, ‘Arta de a conserva mai mulți ani toate substanțele vegetale și animale’. Metodele sale sunt imediat copiate în Anglia, în borcane de sticlă , dar și în cutii de metal. În Statele Unite, conservele au fost de mare folos minerilor și vânătorilor din ținuturile înghețate. În 1894 s-a inventat și desfăcătorul universal, în jurul căruia se rula capacul conservelor de sardine, iar în 1967, desfăcătorul fixat pe dozele de băuturi gazoase. În Franța, țară prin excelență culinară, gospodinele, care de multă vreme erau obișnuite să pregătească masa, au adoptat cu multă rezervă conservele. Multă vreme a existat ideea că recipientele ermetic închise de supă, spaghetti gata să fie încălzite sunt apanajul celibatarilor, asociațiilor umanitare și băncilor de alimente. Un obstacol în plus a apărut odată cu temerile legate de toxicitatea bisfenolului A, compus chimic folosit la fabricarea ambalajelor alimentare și la tratarea pe interior a cutiilor de conserve. Însă, chiar și în cazul unor modificări în procesul de fabricare, conserva bicentenară mai are multe zile de trăit. Regele american al pop-artului, Andy Warhol, a ridicat conserva la rang de operă artistică, prin faimosul ‘Campbell Soup’ din anii 1960, iar artistul italian Piero Manzoni, cunoscut pentru arta lui conceptual-ironică, a creat în 1961 controversata ‘Merda d’Artista’ din 90 de cutii mici de conserve, fiecare umplută cu 30 g de excremente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?