Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Recolta mică la grâu creşte preţul pâinii


Dezinteresul unui guvern incompetent îi aruncă în faliment pe agricultorii vrânceni. Sute de agricultori vrânceni vor protesta, săptămâna viitoare, față de lipsa subvențiilor din agricultura românească. Din cauza producției mici și a lipsei subvențiilor din agricultură se estimează o creștere cu circa 30% a prețului pâinii.

Lipsiți de viziune și preocupați mai mult de interesele unei camarile de partid, guvernanții pedeliști i-au lăsat pe agricultori nu doar fără subvenții ci și fără un cadru le-gislativ coerent, care să le permită țăranilor să acceseze credite pentru lucrările agricole, așa cum se întâmplă în celelalte țări ale Uniunii Europene. Dacă în Franța, Germania sau chiar Ungaria, subvențiile pentru agricultori se ridică până la 900 euro pe hectar, un țăran român abia primește puțin mai mult de 80 de euro. Aceasta deși sta-tul român trebuia să asigure din bugetul statului o sumă care să acopere diferența până la 176 euro/hectar. „În aceste condiții fermierul român nu poate concura cu cel din Franța unde subvenția este de 430 euro, cu cel din Ungaria unde se acordă 360 de euro sau cu cel din Germania unde se ajunge la circa 900 de euro la hectar. Aceasta înseamnă că prețurile produselor din România vor fi mai mari față de cele aduse din aceste țări”, a afirmat Constantin Bazon, președintele filialei județene a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Atitudinea guvernanților este cu atât mai surprinzătoare cu cât au existat pro-puneri concrete din partea fermierilor pentru scăderea fiscalității. Fermierii au propus taxarea inversă la alimente, ceea ce ar fi însemnat că TVA-ul urma să fie plătit abia după ce era vândut produsul în magazin. Însă această propunere, chipurile nu ar fi fost acceptată de către Comisia Europeană, deși agricultorii bănuiesc amestecul unor grupuri de interese care ar avea de pierdut prin introducerea acestei metode. „Dacă ar fi fost acceptată această propunere s-ar fi eliminat din această evaziune fiscală care ajunge până la 4 miliarde de euro. Însă nu se vrea acest lucru. Este cea mai mare evaziune fiscală. Fermierii sunt obligați să vândă cu factură iar evazioniștii cumpără grâu fără nicio factură iar TVA-ul îl bagă în buzunar”, a afirmat Constantin Bazon.

Prețul pâinii ar putea crește cu 30%

Agricultorii avertizează că prețul pâinii ar putea crește cu 30 la sută în toamna acestui an, pe fondul majorării prețului la grâu. Din cauza producției mici și a condițiilor de pe piețele externe, se va ajunge la o majorare a prețului grâului care ar putea însemna și o creștere a prețului pâinii. „Prețul pâinii va crește în toamnă pe fondul creșterii prețului la grâu”, a declarat Niculae Åžtefan, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură.
La nivelul județului Vrancea s-a obținut o recoltă la grâu mai mică față de prognoza inițială. Situația lucrărilor agricole realizată de Direcția Agricolă arată că a fost încheiat recoltatul grâului pe toate cele 29.881 hectare, fiind obținută o cantitate totală de 75.181 tone. Producția totală este mai mică cu aproape 15 mii tone față de prognoză, respectiv 83%. Producția medie de grâu obținută de fermierii vrânceni este mai mică cu 500 de kilograme/hectar față de programul inițial. „Recolta la rapiță a fost bună dar prețul a fost mic. Rapița s-a vândut la un preț mic deoarece fermierii aveau nevoie de bani să își plătească furnizorii iar grâul se vinde și el la un preț mai mic deoarece fermieri nu au bani, nu mai pot să îl păstreze și să îl vândă la un preț mai bun”, a precizat Constantin Bazon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?