Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Tot mai mulţi tineri încearcă să se sinucidă


În ultimele luni a crescut numărul vrâncenilor care ajung la spital în urma unor tentative de suicid.

Din varii motive, de la problemele financiare, dezamăgirile amoroase sau conflictele în familie, tot mai mulți vrânceni încearcă să-și pună capăt zilelor. Medicii spun că, în ultima perioadă, cei mai predispuși la asemenea tentative de suicid sunt tinerii care ajung la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor după ce ingerează medicamente  sau alte substanțe chimice. Uneori, cele două „rețete” sunt combinate pentru a fi siguri de reușită. Cu ajutorul medicilor de la UPU a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, mulți dintre tineri scapă cu viață. „Cred că în ultima perioadă a crescut numărul tentativelor de suicid în rândul tinerilor. Dacă aceștia recurg la acest gest din cauza problemelor familiale sau a dezamăgirilor în dragoste, în cazul adulților și a bătrânilor intervin și problemele financiare”, a afirmat doctorul Marcel Åžarpe, medic psihiatru în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.
Ultimul caz de acest gen este al unei femei de 35 de ani, din localitatea gălățeană Ivești, care a fost adusă la UPU după ce a ingerat voluntar aproximativ 70 de ml de substanță anticalcar. Femeia nu a rămas internată, deoarece viața ei nu era pusă în pericol. Medicii spun că astfel de cazuri sunt doar „demonstrative”, dar că din „glumă” se pot transforma în tragedie. Orice medicament și, cu atât mai mult, astfel de substanțe toxice pot provoca moartea dacă dozele sunt suficient de mari.

Consult psihiatric pentru toate tentativele de suicid

Tentativele de suicid reprezintă atât o urgență medicală, cât și una psihiatrică. Pentru a se asigura că pacienții nu vor recidiva, medicii de la UPU au grijă ca aceștia să beneficieze de un consult psihiatric gratuit. „Toate persoanele care ajung la UPU în urma unor tentative de suicid sunt consultate de către un medic psihiatru, fie în secțiile unde rămân internate, fie la secția de psihiatrie” susține Oana Racu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Medicul Marcel Åžarpe este unul dintre cei care îi consultă pe pacienții care ajung la spital în urma unor încercări de a-și lua viața. „Pacienții sunt consultați fie în policlinică, fie în secția de psihiatrie. În urma consultului se stabilește dacă pacientul are nevoie de consiliere sau trebuie să fie internat, urmând să se stabilească și o schemă de tratament, dacă este nevoie”, a declarat doctorul Marcel Åžarpe.
Conform medicilor, tentativele de suicid survin în urma unei depresii majore sau în cazul în care persoana suferă de boli psihice precum schizofrenia sau tulburările bipolare. „Pentru un episod depresiv, este nevoie de o schemă de tratament care să se întindă pe șase luni. Tratamentul și durata acestuia sunt alese în funcție de afecțiunea care a stat la baza tentativei de suicid” a adăugat doctorul Marcel Åžarpe.

Åžedințele de psihoterapie nu sunt decontate de Casa de Asigurări

Spre deosebire de țările occidentale, în România nu se pune accent pe prevenire nici în ceea ce privește problemele psihice. Psihologii spun că ședințele de psihoterapie efectuate la primele simptome de depresie pot preveni tentativele de suicid. La cabinetele din Vrancea astfel de ședințe costă minim 50 de lei, preț considerat prea mare pentru aceste persoane. Specialiștii spun că deși ar fi nevoie de aceste ședințe de psihoterapie, statul nu ajută cu nimic pacientul iar în aceste condiții nu mai este de mirare că se înmulțesc tentativele de suicid. „Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează absolut nimic, așa că cine vrea să scape de depresie cu ajutorul psihoterapiei trebuie să scoată bani din buzunar”, a afirmat psihologul Maria-Cătălina Dascălu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?