Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Spitalele, pericol pentru pacienţi


Controalele efectuate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență la unitățile spitalicești din județ au scos la iveală destul de multe nereguli. Spitalele nu au toate dotările necesare pentru a se descurca în cazul unei situații de urgență. Cu toate acestea, până când nu se întâmplă o nenorocire, ca la Maternitatea Giulești, din București, unde patru bebeluși au murit și alți șapte au suferit arsuri în urma unei explozii, nimeni nu vorbește despre problemele din spitale.

La spitalele din județul Vrancea lucrurile nu stau deloc bine. Spre exemplu, în urma controalelor efectuate de reprezentanții ISU Vrancea la Spitalul municipal Adjud și Spitalul de Psihiatrie din Dumbrăveni, s-a constatat că nu există un cadru tehnic sau personal de specialitate care să aibă atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, iar la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani persoana care avea atribuții pe această linie nu mai are de multă vreme un certificat de competențe va-labil. De asemenea, la Spitalul din Dumbrăveni avizul de securitate la incendiu pentru sistemul de stocare și distribuție GPL lipsește cu desăvârșire. La mai multe unități spitalicești din județ unii hidranți interiori de incendiu nu au furtunuri și țevi pentru ca apa să se poată refula. Aceste nereguli au fost constatate la spitalele din Adjud, Dumbrăveni și Panciu și la cel Județean din Focșani. Pompierii mai spun că la Spitalul din Dumbrăveni ușile de pe traseul de evacuare nu se deschid înspre exterior, ci invers, iar acest lucru îngreunează evacuarea persoanelor din clădire în cazul unei situații de urgență, iar la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani traseele căilor de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare. O altă neregulă constatată în timpul controalelor este aceea că nu au fost ignifugate elementele combustibile din construcția podurilor la Spitalul Județean de Urgență  Focșani, dar nici la Odobești, Dumbrăveni Adjud, Mărășești și Panciu. Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, plutonier major Florin Olaru, a precizat că în timpul controalelor au fost constatate și alte deficiențe care au fost remediate pe parcurs. „Inspectoratul pentru Situații de Urgență este gata să intervină în majoritatea situațiilor de urgență care pot apărea în spitale. Cu toate măsurile organizatorice privind apărarea împotriva incendiilor luate de factorii de răspundere, în timpul controalelor au fost constatate și deficiențe la toate unitățile spitalicești din județ. Unele dintre aceste deficiențe au fost înlăturate prin activități de îndrumare și control desfășurate de inspectori. Toate spitalele din județ au rezerve de apă, grupuri electrogene, dar și hidranți exteriori și interiori funcționabili”, a afirmat plutonierul major Florin Olaru.

Aparatele de aer condiționat, verificate atent

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani este locul în care se nasc lunar zeci de copii, iar tragedia ce a avut loc la Maternitatea Giulești din capitală, ridică semne de întrebare asupra siguranței nou-născuților. Potrivit reprezentanților spitalului, cazul din București nu are mari șanse să se întâmple și în județul nostru. Aceștia susțin că aparatura medicală și aparatele de aer condiționat din Spitalul Județean de Urgență  sunt atent verificate pentru a nu se ajunge în situația tragică din spitalul bucureștean. În mod normal, toate aparatele de aer condiționat, dar și aparatura medicală trebuie să aibă si-guranțe și sisteme de protecție, pentru ca, în eventualitatea unui șoc electric, ele să se decupleze automat. De asemenea, prizele trebuie să aibă împământare, iar instalația electrică să fie adaptată consumului de energie. Reprezentanții Spitalului Județean spun că aparatura medicală din dotare a fost, în mare parte, înlocuită. „Aparatura și incubatoarele au fost schimbate printr-un program al Băncii Mondiale. Acest program a început să fie derulat acum aproximativ doi ani, timp în care au fost schimbate multe aparate, iar cele vechi au fost date la casare”, susține Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
Secția de Neonatologie a spitalului este una sigură pentru copii, după cum afirmă cei care se ocupă de aceasta. „Aproximativ toată aparatura spitalului este nouă. În ultimii doi ani a fost schimbată o mare parte din aparatură și încă se mai aduce. În ceea ce privește Secția de Neonatologie, acolo absolut toată aparatura este nouă și performantă. De întreținere se ocupă firma germană care a furnizat-o, aparatura fiind încă în garanție, dar eu oricum o verific ca să văd dacă apar probleme”, a declarat Constantin Curcă, tehnician principal aparatură din cadrul Spitalului Județean.
Același lucru se întâmplă și cu aparatele de aer condiționat din spital. Cele 160 de astfel de aparate din spitalul vechi și cele 100 din Spitalul de Boli Infecțioase sunt verificate lunar pentru a se asigura că tragedii de genul celei din capitală nu vor avea loc. „Aparatele de aer condiționat de la Spitalul Județean sunt verificate lunar. Între 8 și 12 ale fiecărei luni sunt ve-rificate aparatele din Spitalul de Contagioase, iar între 12 și 16, cele din spitalul vechi. Două echipe a câte două persoane fac aceste verificări și lucrări de întreținere a aparatelor”, susține Ion Harabagiu, managerul firmei care se ocupă de întreținerea aparatelor de aer condiționat ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
Pe lângă verificările de ordin electric, aparatele sunt întreținute și din punct de vedere igienico-sanitar. După fiecare etapă de întreținere, sunt luate probe pentru a evidenția prezența microbilor, bacteriilor, sau ciupercilor, iar aparatele nu sunt folosite dacă nu trec aceste teste. „Întreținerea constă și în curățarea filtrelor cu o substanță produsă în Germania și aprobată de direcțiile de sănătate ale Consiliului European. Un medic și asistenții de igienă ai spitalului prelevează probe, iar aparatele sunt pornite doar dacă acele probe relevă faptul că nu există  amenințări la adresa sănătății pacienților”, a menționat Ion Harabagiu.

Instalația electrică este veche

Problemele, în această zonă, ar putea fi reprezentate de instalația electrică a spitalului, care este una foarte veche și care ar trebui schimbată pentru a nu reprezenta un pericol. Acesta nu este, însă, cazul noii secții de boli contagioase, care este dotată co-respunzător. „Instalația electrică este una performantă la Spitalul de Boli Contagioase, pentru că este nouă. Dincolo, sunt instalații încă din 1972, dar am evitat să conectăm aparatele la acestea. Au fost trase cabluri de alimentare separate, tocmai pentru a nu fi probleme. Toate prizele de acolo au împământare, iar instalațiile sunt adaptate nevoilor. Din punctul meu de vedere, situația este în regulă la Spitalul Județean”, a adăugat Ion Harabagiu.
Managerul Spitalului Județean de Urgență, Nicolae Moise, spune că o parte din instalația electrică a fost schimbată și că urmează să se schimbe și ce a mai rămas din cea veche. „O parte din instalația electrică a fost deja refăcută și, după preluarea spitalului de către Consiliul Județean, pe primul plan în ceea ce privește investițiile intră schimbarea instalației electrice, care nu a fost încă modificată. Aceasta este, însă, asigurată din punct de vedere tehnic și al siguranței. Tot în ceea ce privește siguranța, spitalul este dotat cu extinctoare în toate secțiile, iar în secția de terapie intensivă sunt montate camere de supraveghere și aparatură nouă, în garanție, la fel ca în secția de neonatologie”, a declarat Nicolae Moise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?