Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

„Mâini de aur“ la Şcoala nr. 1 Focşani


Åžcoala nr. 1 din Focșani derulează până pe 15 septembrie, proiectul educativ „Mâini de aur”, coordonat de profesorul pentru învățământul primar Nicoleta Angheluță. Proiectul se adresează elevilor cu abilități practice, atât din ciclul primar cât și de la gimnaziu. Această activitate va fi organizată sub forma unui club, denumit „Mâini de aur”. „Ideea acestei activități extracurriculare a germinat încă din cursul anului școlar 2009-2010, când doamna directoare Ioana Sîrbu ne-a propus să organizăm diverse activități plăcute elevilor, în afara orelor de curs. Eu m-am angajat în derularea unui astfel de proiect pentru că îmi place ceea ce fac, am abilități în domeniu, iar elevii percep această activitate ca pe una de recreere, în care sarcinile sunt ușor de îndeplinit. Încerc să le dezvolt și gustul estetic, creativitatea în realizarea planșei, dar, mai mult, vreau să le arat că din materialele pe care le aruncăm de obicei, putem confecționa lucruri utile, plăcute. De exemplu: din paginile unei reviste putem realiza tablouri, dintr-un CD și rola de la prosoapele de bucătărie putem realiza un suport de culori”, a declarat profesorul pentru învățământul primar Nicoleta Angheluță. Activitatea se desfășoară în fiecare zi de miercuri, între orele 9.00 și 12.00. Pe 8 septembrie va fi organizată o expoziție cu realizările elevilor.

Alternativă la gașca de cartier

Prin acest club se dorește atragerea copiilor spre mediul școlar, care nu înseamnă numai exerciții și probleme complicate, ori compuneri de tot felul. Elevii care nu pot fi supravegheați în timpul zilei de către părinții lor, pot veni la școală pentru a învăța ceva nou, pe placul lor, ușor de realizat și pentru a-și cultiva gustul estetic.
Tot prin aceste activități, se urmăresc prevenirea și diminuarea comportamentelor antisociale prezente la unii elevi. Profesorul pentru învățământul primar Nicoleta Angheluță a mai precizat că părinții au primit cu bucurie vestea înființării clubului, știindu-i pe copiii lor într-un loc unde pot fi supravegheați, unde realizează lucrări plăcute, departe de televizor sau de „gașca” din fața blocului, de unde nu împrumută comportamentele dorite de părinți. „Copiii pe care am reușit să-i contactez și cu ajutorul doamnei bibliotecare Adriana Măciucă, au fost numeroși. Ei au venit și cu frații mai mici de vârstă preșcolară, dar n-a fost nicio problemă. Au confecționat lucrări în funcție de particularitățile lor de vârstă, fiind foarte încântați de ceea ce au realizat la final. Tot de la copii am aflat că ar fi mai interesați de tehnica origami. Eu am prevăzut doar două întâlniri pe această temă, iar în viitor, pe parcursul anului școlar următor, mă gândesc să lucrăm machete mai mult în tehnica origami”, a mai spus Nicoleta Angheluță.
Ca și obiective, proiectul își propune pentru elevi cunoașterea și utilizarea materialelor, a instrumentelor și tehnicilor de lucru specifice abi-lităților practice, exersarea abilităților de proiectare, confecționare și evaluare a unor produse simple, estetice și originale, formarea și educarea unor comportamente de cooperare specifice lucrului în echipă. De asemenea, un alt rol este acela de a dezvolta simțul practic, de încurajare a talentului, experienței și expresiei în diferite forme de artă, utilizarea timpului liber al elevului în scop educativ, într-un mediu organizat și realizarea unor machete necesare în procesul de predare.
Activitatea de la Åžcoala nr. 1 este cunoscută la nivelul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, care recomandă și altor cadre să realizeze acti-vități extrașcolare cu elevii pe perioada vacanței. „Proiectul a luat naștere la sfârșitul anului școlar și este o continuare firească a activității doamnei învățătoare, pe care o desfășoară la alternativa «Step by Step». Cunoscând activitatea învățătoarei, pot afirma că produsele activității sunt deosebite, un rod al muncii asidue și pasiunii pentru profesie”, a declarat Ionelia-Dorina Baciu, inspector școlar pentru învățământul primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?