Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Viaţa bebeluşilor, pusă în pericol de mame


Aproape 160 de copii s-au născut prematur în primele șase luni ale acestui an, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. La nivelul județului Vrancea, aproximativ 1% dintre copiii născuți anul trecut au venit pe lume prematur. Copiii născuți prematur sunt ținuți în incubatoare.

În primele șase luni ale acestui an, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani au venit pe lume prematur 159 de copii. Cei mai mulți dintre aceștia, respectiv 40, s-au născut în luna iulie.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență, cel mai mic copil prematur cântărea când s-a născut doar 800 de grame, în timp ce recordul maxim de greutate pentru un prematur a fost de 2.500 de grame, adică exact la limita dintre un prematur și o naștere normală. „Copiii născuți prematur sunt ținuți în incubator pentru a se acomoda la temperatura exterioară. În 14 zile, medicii își pot da seama dacă bebelușii rezistă sau nu. Cei cu probleme mai mari de sănătate sunt trimiși în clinicile universitare din țară”, declară purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, Alina Pelin. Doi dintre copiii născuți prematur nu au putut rezista și au decedat. La nivel județean, din cele de 3.874 de nașteri care au avut loc anul trecut, un procent de aproape 1% a fost reprezentat de prematuri. Situația este mai îngrijorătoare dacă este să luăm în calcul procentul de copii prematuri morți din numărul total al deceselor noilor născuți. 62,72 procente din totalul nou-născuților decedați anul trecut au fost reprezentate de prematuri.
Cu toate că este greu de stabilit care sunt cauzele care determină nașterea prematură, există o serie de factori care contribuie la aceasta. Infecțiile la nivelul tractului vaginal pot cauza astfel de nașteri premature. În același timp, medicii mai spun că anumite boli ale mamei pot determina o naștere prematură. Diabetul zaharat, hepatita cronică, sau diferite infecții sunt tot atâtea motive care ar putea sta în spatele unei astfel de nașteri. Alți factori de risc sunt reprezentați de antecedente de nașteri premature, vârsta sub 17 ani a a mamei, precum și consumul de alcool, tutun, sau droguri în timpul sarcinii. „S-a constatat că aproape toate femeile care fumează în timpul sarcinii nasc prematur, așa că este clar că trebuie renunțat la acest obicei în timpul sarcinii. Dezechilibrele alimentare și dietele din timpul sarcinii reprezintă și ele un important pericol de naștere prematură. Pentru a evita astfel de nașteri, este bine ca viitoarele mămici să meargă regulat la controale medicale”, susține doctorul Alin Lazea, șeful compartimentului asistență materno – infantilă din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Testele de screening, tehnica HUAM (activitate de monitorizare uterină la domiciliu ), sau studierea markerilor biologici din lichidul amniotic pot diagnostica precoce riscul de naștere prematură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?