Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Zaţul de la cafea, în grătarele de la iarbă verde


Zațul de cafea conține o energie nefolosită până acum. O firmă elvețiană i-a descoperit proprietățile și a fabricat un combustibil. Sub numele de ‘Ecofuego’, societatea 3R Company vinde brichete pe bază de zaț de cafea pentru șeminee și încălzirea cu lemne, dar și pentru un picnic special, informează site-ul lesquotidiennes.com. Ideea s-a născut dintr-un proiect al fizicianului Harald Jenny, în colaborare cu furnizorul de electricitate Axpo. În acest cadru, ‘am căutat purtători de energie de a doua generație’, adică deșeuri bogate în energie, explică fizicianul. În plus, noul combustibil trebuie să fie neutru în privința emisiilor de CO2. Zațul a fost confirmat ca mare deținător de energie, însă, din cauza cantității sale relativ mici, nu este adaptat pentru producerea de electricitate și Axpo a abandonat proiectul, lucru care nu l-a împiedicat pe Harald Jenny să-și continue singur cercetările. Prima sa idee a fost să-l folosească la fabricarea brichetelor de încălzire. Alături de vecinul său, el încearcă să folosească zațul și drept cărbune pentru grătar. Pentru că zațul este sfărâmicios și poate fi greu presat în brichete, ‘Ecofuego’ conține un aditiv vegetal, cultivat în Elveția pe suprafețe ecologice. În plus, cărbunele pentru grătar este acoperit cu un strat de stearină ca să se aprindă repede. Harald Jenny s-a hotărât să-și facă propria firmă, 3R Company, în care 3R înseamnă ‘să reduci, să reciclezi, să refolosești’. Zațul l-a luat de la un producător de capsule pentru mașinile de cafea care, până atunci, le composta. În afară de faptul că astfel scade cantitatea de deșeuri, brichetele de zaț au și alte avantaje. Au o putere de încălzire de 2-3 ori mai mare decât cele din lemn natural, producând astfel cantități mai mici de prafuri fine și poluanți volatili decât lemnul sau alte produse pe bază de lemn. ‘Ecofuego’ este deocamdată disponibil în regiunea Schaffhouse sau pe internet. ‘Dorim să extindem rapid rețeaua noastră de distribuție’, spune Jenny, subliniind că producerea unor cantități suficiente nu este o problemă. Noul combustibil nu emană niciun miros de cafea și nu modifică gustul alimentelor preparate cu ajutorul lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?