Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Pedeliştii vor să taie ajutoarele sociale


Beneficiarii ajutoarelor asociale acordate în baza legii 416 ar putea pierde acest sprijin financiar. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea propune ca aceste ajutoare să se acorde pe o perioadă determinată, în cazul persoanelor care au între 16 ani și vârsta de pensionare. De asemenea, ajutoarele sociale ar putea fi acordate în natură, respectiv să fie compensate cu contravaloarea utilități, taxe, impozite, contravaloare lucrări agricole mecanizate.

Peste 20 de mii de vrânceni ar putea pierde ajutoarele sociale acordate prin legea ve-nitului minim garantat. Este vorba de persoane care nu au un loc de muncă, nu primesc indemnizație de șomer și nu au nici teren agricol pe care să îl lucreze astfel încât să-și poată întreține familia. Conducerea pedelistă a ITM propune redu-cerea ajutoarelor sociale și acordarea lor doar pe o perioadă determinată „astfel încât să impulsioneze persoana în cauză să-și găsească în această perioadă un loc de muncă”. „Ajutorul social pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta standard de pensioare să se acorde în natură (contravaloarea utilități, taxe, impozite, contravaloare lucrări agricole mecanizate, etc) deoarece s-a constatat că banii acordați ca ajutor social sunt utilizați în alte scopuri decât întreținerea familiei”, se mai arată în materialul prezentat de directorul ITM, Victoria Diaconu, la ședința Colegiului Prefectural de vineri.
O altă propunere este ca ajutorul social să fie suspendat în perioada aprilie – octombrie când se pot presta munci sezoniere în agricultură sau pe perioadă determinată în alte sectoare de activitate. De asemenea, consiliile locale ar putea, în colaborare cu firme private, să folosească acești oameni la munci agricole.
Propunerile au fost făcute după ce verificările ajutoarelor sociale acordate în baza legii 416 au arătat mai multe nere-guli în activitatea asistenților sociali din primării. Nu mai puțin de 475 de dosare de ajutor social acordate în baza Legii 416 au fost suspendate de ITM după ce au verificat 22 de primării cu 5.051 dosare de ajutor social aflate în plată. Au fost verificate 1.044 dosare, reprezentând 20,6% din dosare și au fost suspendate un număr de 475 dosare de ajutor social, reprezentând 9,4% din totalul dosarelor de ajutor social aflate în plată și 45% din numărul de dosare de ajutor social verificate.
Printre deficiențele constatate de inspectori se mai numără întocmirea defectuoasă a anchetelor sociale care nu sunt semnate de titular, nu sunt datate și înregistrate sau nu se realizează din 6 în 6 luni. De asemenea, actele medicale din dosare sunt, de cele mai multe ori, adeverințe medicale elibe-rate de medicul de familie sau medicul specialist, fără a fi spe-cificată în acestea incapacitatea de muncă a persoanei în cauză.
Lemnul de la obște reduce ajutorul social

Printre cei care ar urma să își piardă ajutoarele sociale și chiar să mai aducă bani de acasă sunt țăranii din Nereju. Potrivit reprezentanților ITM, au fost constatate cazuri de persoane cu venituri nedeclarate care au încasat și ajutoare sociale, respectiv persoane care au încasat dividente de la Obștea Nereju. Primarul din Nereju, Ion Păucă, a explicat că, de fapt, este vorba de oameni care au încasat contravaloarea lemnului acordat de Obștea Nereju. Practic, este vorba de țăranii care nu au o căruță, un cal sau tractor pentru a putea să scoată din pădure lemnul primit de la Obște. Asemenea situații sunt frecvente în zona de munte, unde fiecare țăran este membru al unei obști și are dreptul la dividendele acordate anual. „Sumele sunt mici, de 50-200 lei. Sunt oameni amărâți care nu au avut posibilitatea să meargă în pădure și să ridice lemnul acordat de obște și au acceptat să primească bani. Greșeala lor este că nu au declarat aceste fonduri în declarația pe care au semnat-o atunci când li s-a întocmit dosarul”, a precizat primarul Ion Păucă.

Prefectul laudă impozitul minim care a falimentat mii de firme

Aproape trei mii de patroni vrânceni au tras obloanele anul trecut din cauza introducerii impozitului minim. Acestora li se adaugă cei care s-au împrumutat la bănci pentru a plăti acest nou bir introdus de guvernul pedelist. Potrivit Registrului Comerțului în 2009, nu mai puțin de 2.870 de firme au fost radiate, dizolvate sau li s-a suspendat activitatea. Statistica ORC arată că, în cazul a 2.114 de firme a fost solicitată suspendarea activității, solicitări mai puține au fost pentru radierea societăților, cu 645 de cereri și 111 de dizolvări voluntare.
Drama acestor mici oameni de afaceri care susțin bugetul de stat prin taxele și impozitele plătite nu îl impresionează pe prefectul Ion Oprea. Vineri, la ședința Colegiului Prefectural, prefectul a lăudat introducerea impozitului minim care a avut ca efect „igienizarea mediului de afaceri”. De altfel, această criză pare să nu îl afecteze prea mult pe prefectul Oprea care a reușit, de când este în funcție, să își cumpere terenuri pentru case de vacanță și să finalizeze un leasing la mașina personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?