Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

CE ar putea permite României să reia exporturile de carne de porc


Comisia Europeană (CE) ar putea permite României să reia exporturile pe piața UE de carne și produse din carne de porc fabricate în România, la cererea adresată de autoritățile române în luna iunie, aceste operațiuni fiind interzise din 2003, din cauza pestei porcine.
„În perioada următoare vor mai avea loc inspecții comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluția pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de către Comisie, în ceea ce privește reluarea comerțului cu carne de porc și produse românești din carne de porc pe piața intracomunitară”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).
Permiterea livrărilor de carne de porc produsă la nivel local reprezintă o etapă necesară pentru liberalizarea totală a comerțului, inclusiv posibilitatea comercializării de porci vii pe piața europeană. Livrările de carne și produse procesate din carne de porc, provenind de la firme românești pentru piața UE, au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicția impusă firmelor românești privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ținută sub control. La sfârșitul anului 2009, România a primit aprobarea Comitetului Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătate Animală prin care unitățile de procesare a cărnii de porc provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică să poată livra pe piața unică europeană produse purtând mărci românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?