Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

„Sherlock Jr.“ la Centrul de Limbi Străine


Centrul de Limbi Străine din cadrul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” îi așteaptă mâine, pe iubitorii de film, cu începere de la ora 16.30, să vizioneze un nou film.  Mai mult decât experimentalul „Sherlock Jr.” (1924), acest film – alături de „Legea Ospitalității” (1923) și „Mecanicul Generalei” (1927) – ne demonstrează pe deplin, și dincolo de un considerabil talent de comedian, măiestria regizorală a lui Buster Keaton. Prin mișcarea deseori reținută, dar abilă, a camerei de filmat, ne este transmisă atmosfera autentică a orășelului de pe malul râului Mississippi, unde Buster, un filfizon de oraș proaspăt absolvent de colegiu, se întoarce pentru a-și vedea tatăl, proprietarul unui vas, acum strâmtorat.
Acesta, tipul omului dur, gata de orice, este consternat să constate manierele oarecum prețioase ale fiului, nemulțumirea sporindu-i odată ce băiatul se îndrăgostește de fiica unui adversar înstărit, decis să îl alunge pe Bill Sr. din apele fluviului. Evident, Buster nu poate rata ocazia de a-și demonstra curajul în timpul unui taifun puternic care distruge orașul, episod realizat printr-o serie prelungită de cascadorii, scene de acțiune meticulos realizate și un suspans excelent ritmat, dar nu înainte de a ne delecta cu scheciurile pe seama ideii de comportament masculin acceptabil/inacceptabil.
Scena în care tatăl și fiul pleacă să-și cumpere pălării (interpretată drept în fața aparatului de filmat transformat parcă în oglindă) este nu numai ilară, dar constituie și un prim exemplu al manifestării conștiinței persona-lității extrem de „moderne”și jucăușe a lui Keaton. Magie autentică. Recenzie preluată din „1001 de filme de văzut într-o viață”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?