Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Capriciile vremii fac ravagii în judeţ


Ploile abundente căzute în ultimele zile au distrus mai multe drumuri comunale, județene, poduri, au inundat mai multe gospodării și terenuri agricole. Cele mai afectate localități sunt Fitionești, Vizantea, Cîmpuri, Slobozia Bradului, Andreiașu de Jos, Boghești. Valoarea pagubelor provocate de ploi este foarte mare. Numai la Fitionești, valoarea pagubelor provocate de ploile abundente este de 2 milioane de lei. Satul Ciolănești este izolat în continuare de restul lumii. Primarii localităților afectate susțin că au aflat de la reprezentanții Guvernului în teritoriu că este puțin probabil ca guvernul să aloce bani pentru refacerea stricăciunilor.

Mai multe drumuri județene, comunale și vicinale au fost afectate de ploile care au căzut luni noapte. De asemenea, pe DN 2- E85, în zona Adjud, traficul rutier s-a desfășurat cu dificultate după ce o bandă de circulație a fost inundată. Probleme sunt și pe DN2 D., la Lepșa, unde traficul rutier a  fost închis. Totodată, Tilică T., de 48 de ani, din Homocea, a rămas aseară blocat pe o insulă de pe Sirect, la Ploscuțeni, în timp ce pescuia. Pompierii din Adjud au reușit să-l scoată dintre ape în jurul orei 21.00, oră la care pompierii focșăneni finalizaseră și intervenția de la Răchitosu unde 400 de oi și un cioban au rămas pe o insulă între apele râului Putna. Ciobanul și animalele au fost aduse pe uscat cu ajutorul a două bărci.
Peste două milioane de lei este valoarea pagubelor produse de ploile abundente în comuna Fitionești. Valoarea pagubelor a fost mult amplificată de ploile abundente din noaptea de 24-25 iulie. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că cel mai afectat sat rămâne satul Ciolănești, drumul de legătură fiind practic impracticabil. Cazacu susține că nu poate remedia această situație din lipsă de fonduri. „Cel mai afectat rămâne satul Ciolănești care în prezent este izolat de restul lumii, deoarece drumul de legătură este impracticabil. Tot din cauza ploilor au mai fost afectate și drumurile care asi-gură legătura între satele Ghimicești și Pisc și restul comunei. Cetățenii ne soli-cită să rezolvăm problema dar acest lucru nu este posibil deoarece nu avem fondurile necesare pentru a achiziționa combustibilul necesar pentru utilajele din dotare”, a precizat primarul Iordache Cazacu.

Oameni izolați

Ploile din ultimele zile au izolat 137 de locuințe în satul Ciolănești și 47 în cătunul Dănești. Au fost afectate de ploi 15 locuințe în Ciolănești, 20 de locuințe în satul Ghimicești, mai multe drumuri comunale și ulițe sătești distruse de viituri, lungimea acestora fiind de peste 30 de kilometri. De asemenea, au fost afectate 19 hectare de teren arabil și livezi, trei fântâni colmatate și patru podețe distruse.
Ploile abundente au distrus mai multe drumuri comunale și în comuna Boghești. Este vorba de drumurile comunale Lugani – care este închis după ce pe el a apărut un crater cu o adâncime de un metru – drumul comunal  Bichești, grav afectat pe o lungime de trei kilometri, drumul comunal  Chițcani, distrus pe o porțiune de un kilometru, drumul comunal Bogheștii de Sus și drumul comunal Prisecani distrus pe o lungime de 2,5 kilometri.
La Urechești, drumul din comună a fost afectat pe o distanță de aproximativ trei kilometri iar circulația se desfășoară destul de greu. Primarul comunei, Vasile Danțiș a precizat că așteaptă sprijin de la Prefectură pentru că nu are utilaje în dotarea primăriei. Åži la Câmpuri drumul județean 115 care face legătura între comună și Gura Văii s-a surpat. Râul Mirăoara s-a umflat iar apa a erodat malul drumului. Circulația se desfășoară cu dificultate iar autoritățile locale au precizat că nu pot interveni până când apele nu se retrag. Åži în satul Gogoi, din comuna Răcoasa, apa a intrat în cinci anexe gospodărești. În ajutorul cetățenilor au sărit pompierii de la Panciu care au mers la fața locului cu mai multe pompe pentru scoaterea apei din curți.

10 drumuri comunale distruse la Slobozia Bradului

Totodată, în comuna Slobozia Bradului au fost afectate 10 drumuri comunale și vicinale iar 300 de oameni au rămas izolați. O parte din drumurile de la Slobozia Bradului, afectate de ploi, fuseseră refăcute la finele săptămânii trecute după ce tot ploaia le stricase. Pentru refacerea drumurilor, primarul Valerică Zamfirescu a cheltuit 3.500 lei. „La Cornetu, ploaia a distrus între orele 4.10-4.30, cinci drumuri. Lucrările la două dintre drumurile principale din Cornetu fuseseră finalizate vineri. Acum apa le-a distrus. De asemenea, în Olăreni DC 148 a fost afectat în proporție de 35% iar între Valea Beciului și Coroteni nu se circulă. Tot în Coroteni, trei drumuri comunale au fost distruse în proporție de 40% pe distanțe de câte 1,5 kilometri și se circulă foarte greu. Tot în Coroteni apa a intrat în 12 locuințe, dar am reușit să o scoatem destul de repede. În partea de nord-vest  localității Cornetu sunt izolate 300 de persoane. În total, apa  a distrus 10 drumuri comunale și vicinale. Am investit 3.500 lei degeaba pentru refacerea acestor drumuri. Până diseară (aseară-n.r) o să rezolv problema persoanelor izolate”, a declarat Valerică Zamfirescu. Acesta a mai adăugat că se lucrează la refacerea drumurilor cu firme particulare și pe datorie.
La Andreiașu trei drumuri comunale au fost afectate și se circulă doar cu mașini de teren sau tractoare. Primarul comunei Ionel Budeanu spune că nu are bani pentru combustibil și nici pentru plata unor utilaje care să refacă drumurile. „Am afectate trei drumuri comunale și nu știu cu ce voi rezolva pro-blemele. Pe DC 115, 114 ÅžI 112 se circulă doar cu mașini 4×4. Acum o lună, când am avut probleme am luat moto-rină pe datorie, iar acum nu știu ce să mai fac. Înainte toți se îngrămădeau iar acum, când aud de primării, fug ca dra-cul de tămâie. Pe DC 112, la Ursoaia, unde am și eu câteva familii era un pod tubular care nu a mai rezistat din cauza apelor. Aici traficul a fost închis o vreme dar am reușit să-l deblocăm”, a afirmat Ionel Budeanu. La Vrâncioaia mai multe drumuri comunale au fost afectate, iar circulația se desfășoară cu dificultate, iar drumul județean care duce spre Spinești a fost și el afectat.

Primari nemulțumiți că Guvernul nu alocă bani

Primarii localităților afectate susțin că au aflat de la reprezentanții Guvernului în teritoriu că este puțin probabil ca guvernul să aloce bani pentru refacerea stricăciunilor.  Primarul Iordache Cazacu a afirmat că a transmis mai multe adrese la Prefectura Vrancea pentru a delega o comisie care să stabilească valoarea pagubelor, dar această comisie nu a ajuns încă în loca-litatea Fitionești. Primarul Cazacu este sceptic în ceea ce privește acordarea unor ajutoare de urgență de către Guvern. „Nu cred că vom primi vreun ban, iar aceste comisii nu ne ajută cu nimic dacă nu primim și bani pentru a rezolva problemele oamenilor care au fost lăsați fără bunuri sau sunt izolați. Oamenii sunt hotărâți să meargă și să protesteze la Prefectura Vrancea și să îi ceară reprezentantului Guvernului în teritoriu să ne găsească soluții de ieșire din această situație. Bugetul comunei e zero, nu avem bani nici pentru salarii iar pentru investiții nici atât”, a mai spus primarul din Fitionești, Iordache Cazacu.
Primarul comulei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a propus ca acele comisii care se deplasează de la Prefectură pentru a stabili pagubele și valoarea acestora „să nu mai bată drumul de pomană” dacă știu că Guvernul nu alocă niciun ban. „Dacă nu primim ajutor financiar de la Guvern pentru refacerea infrastructurii distruse nu văd de ce se mai cheltuie bani cu comisiile care se deplasează în localități să constate pagubele pe care oricum guvernul nu le plătește. Propun ca acești bani cheltuiți cu aceste comisii să fie alocați în sco-puri mai bune”, a spus primarul din Tănăsoaia, Romeo Vulpe.
Nici primarul Valerică Zamfirescu nu speră să primescă sprijin de la Prefectură deoarece în urma unei discuții purtate cu subprefectul Sorin Hornea a înțeles că trebuie să se descurce singur pentru că Guvernul nu are bani de alocat pentru refacerea drumurilor.

Circulația închisă la Lepșa și Doaga

Din cauza precipitațiilor abundente, varianta podului care traversează râul Lepșa de pe DN 2D a fost luată de apă, traficul rutier fiind blocat în această zonă. Tot acolo, apa a ajuns și în patru curți și într-un magazin. Probleme sunt și pe DN 2L, la kilometrul 53+200 metri, unde, din cauza precipitațiilor, a fost afectată structura de rezistență a podețului ce traversează pârâul Gura Boului, în zonă circulându-se cu restricție. Pe raza comunei Vizantea Livezi, podețul din tuburi de beton ce face legătura între satele Mesteacănu și Livezile a fost rupt, iar drumul comunal de pe raza satului Piscu Radului a fost distrus pe o lungime de circa un kilometru și au fost afectate trei anexe gospodărești. În zonă se acționează pentru amenajarea unei punți. Ieri, apele umflate ale râului Åžușița au luat podul de pe DJ 204 E care face legătura între localitățile Ciușlea și Doaga. Aici este vorba de un pod foarte vechi care era folosit doar până vor fi finalizate lucrările la podul aflat în construcție. Circulația este întreruptă, dar există rute ocolitoare. Åžeful Poliției Rutiere, comi-sarul șef Viorel Gheorghe a precizat că echipajele de poliție au fost în toate zonele afectate pentru a supraveghea traficul. „Echipajele Poliției Rutiere au fost în zonele afectate pentru fluidizarea traficului rutier.  Probleme sunt la Lepșa, pe DN 2D, din cauza unui pod dar și pe DJ 204 E Ciușlea-Doaga. Aici sunt rute ocolitoare fie pe DN 24,  fie pe la Ciușlea. Am avut un echipaj și pe DN 2-E85 unde apa a ajuns pe prima bandă de circulație. Traficul a fost fluidizat de polițiști și nu au fost probleme”, a afirmat comisarul șef Viorel Gheorghe.

62,8 litri pe metru pătrat la Reghiu

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea au intervenit pentru a evacua apa de pe o stradă din municipiul Adjud, în urma ploilor torențiale înregistrate marți dimineață. Conform ISU Vrancea, pompierii au acționat pe o stradă cu o lungime de circa 50 metri, unde apa avea adâncimea de aproximativ 0,5 metri. Tot marți dimineață, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani a fost solicitat să intervină pentru scoaterea unui autoturism din apa acumulată în Pasajul Vâlcele din municipiul reședință de județ.
Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea, cotele de inundații ale râurilor Åžușița și Vizăuți au fost depășite marți dimineață la Ciuruc și, respectiv, Vidra. Specialiștii SGA au informat că, la Vizăuți, cota de inundație a fost depășită la ora 7.00 cu 40 de centimetri, iar la Ciuruc, la aceeași oră, cota de inundație a fost depășită cu 48 de centimetri. Reprezentantul SGA, Sergiu Mihăilă, a precizat că cel mai mult a plouat la Reghiu unde s-au înregistrat 62,8 litri/metrul pătrat. Cantități importante de precipitații s-au mai înregistrat la Lepșa – 43,1 litri/metrul pătrat, Ciuruc – 39,1 litri/metrul pătrat, Vidra – 33,5 litri/metrul pătrat, Nereju – 29,7 litri/metrul pătrat și Adjud – 40 de litri/metrul pătrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?