Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Un elicopter militar israelian s-a prăbuşit la Fundata


Elicopterul prăbușit, ieri după-amiază, în apropierea localității brașovene Fundata este un aparat de zbor israelian, de transport, de tip CH 53, care participa la exercițiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010. Potrivit precizărilor MApN, elicopterul israelian de tip CH 53 avea la bord șase militari israelieni și unul român. Aparatul de zbor a pierdut legătura radio cu centrul de Raportare Control al exercițiului aerian, ulterior, epava aparatului de zbor fiind localizată din aer în zona Fundata – Zărnești. Ministerul Apărării a declanșat imediat, potrivit procedurilor în astfel de si-tuații, operațiunea de căutare-salvare, la care participă un elicopter de evacuare medicală MEDEVAC aparținând Forțelor Aeriene Române și două elicoptere israeliene.
În jurul orei 17.45, echipele de căutare-salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărnești din județul Brașov, epava elicopterului israelian care a fost dat dispărut. Până la ora redactării acestei știri, nu se cunosc împrejurările producerii accidentului și situația membrilor echipajului. Aseară, echipele de căutare acționau la sol pentru localizarea membrilor echipajului. La bordul elicopterului se aflau șase militari israelieni și un militar român.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a dispus constituirea și trimiterea la fața locului a unei comisii de cer-cetare a cauzelor producerii acestui accident și a dispus sesizarea Parchetului General.
Exercițiul avea ca obiect executarea de misiuni de căutare, salvare și evacuare medicală.
Surse militare declaraseră inițial că elicopterul prăbușit luni după-amiază în apropierea localității brașovene Fundata ar fi aparținut Ministerului Apărării Naționale și că la bordul acestuia s-ar afla și militari americani. Ulterior, prefectul de Brașov, Ion Gonțea, a declarat că a fost identificată zona unde a căzut elicopterul și că nu poate preciza dacă persoanele aflate la bord, care nu ar fi supraviețuit, sunt militari americani.
Prefectul de Brașov a mai spus că zona unde a căzut elicopterul este foarte accidentată și că au fost luate măsuri pentru „securizarea” acesteia. Potrivit unor surse oficiale, zona unde s-a prăbușit elicopterul este foarte accidentată și greu accesibilă, motiv pentru care în zonă nu vor fi trimise echipaje SMURD, ci echipe de salvamontiști. Până la ora închiderii ediției, reprezentanții Am-basadei Israelului la București nu au confirmat și nici nu au infirmat informația potrivit căreia ar fi vorba despre un elicopter militar israelian.
În urmă cu o săptămână, un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exercițiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010 a aterizat de urgență, în zona localității Priboiu, din județul Dâmbovița, informa Ministerul Apărării Naționale.
Potrivit MApN, în timpul zborului către aerodromul Boboc de la Buzău echipajul elicopterului a sesizat o defecțiune la bord și a aterizat de urgență, conform procedurilor. După remedierea defecțiunii, elicopterul israelian a decolat către baza de la Boboc, unde a aterizat în siguranță. Exercițiul Blue Sky 2010 se desfășoară în perioada 18-29 iulie la aerodromul Boboc și are ca scop antrenarea pentru misiuni de căutare, salvare și evacuare medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?