Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Oameni de cultură protestează faţă de aplicarea CAS pe drepturi de autor


Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Adrian Sitaru și Mircea Tiberian se numără printre scriitorii și artiștii semnatari ai unei scrisori de protest prin care se solicită Președinției, Guvernului și Curții Constituționale ca prevederea de impunere a CAS pe drepturile de autor să fie anulată. Scrisoarea este adresată Guvernului României, președintelui României, Curții Constituționale și Avocatului Poporului. Inițiatorul scrisorii este poetul Dan Mircea Cipariu, președintele Secției Poezie din cadrul Uniunii Scriitorilor din România – filiala București.
„Impunerea CAS și CASS pe drepturile de autor și scăderea cotei forfetare de la 40% la 20% ne obligă pe noi, semnatarii acestei scrisori de protest, creatori și deținători de drepturi de autor, să protestăm cu fermitate și să cerem Guvernului României, Președinției și Curții Constituționale să corijeze o decizie care îi va face pe cei mai mulți dintre deținătorii de drepturi de autor să trăiască la limita de jos a subzistenței”, se arată în document.
„Guvernul României nu trebuie să pună noi biruri sociale pe creație, pentru că astfel îi aduce pe mulți creatori într-o situație de faliment social, economic și financiar și îi va determina pe foarte mulți dintre acești creatori să părăsească România. Rezultatele acestor drepturi de autor nu sunt produse de serie, sunt produse unicat, chiar și atunci când un jurnalist ori un scriitor scrie un text critic la adresa guvernării sau a clasei politice. Creația fiecăruia dintre noi nu e mediată nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai și numai de o Instanță superioară tuturora dintre noi. Operele noastre culturale, artistice, științifice și info-educaționale sunt unicat, taxate numai de talent, stil și educație. Cu ce drept ne diminuați drepturile de autor?”, mai notează semnatarii scrisorii.
Scrisoarea este semnată de aproximativ 200 de artiști. Printre aceștia se numără scriitorii Romulus Rusan, Ana Blandiana, poeta Denisa Comănescu, regizorul Adrian Sitaru, coregraful Cosmin Manolescu, actrița Clara Vodă, graficianul Ion Barbu, cântăreața Maria Răducanu, regizorul Victor Ioan Frunză și muzicienii Mike Godoroja și Mircea Tiberian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?