Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Ministrul Sănătăţii ameninţă Consiliul Judeţean


Deși nu asigură bani spitalelor și lasă farmaciile fără bani, ministrul Sănătății, Cseke Atilla, a amenințat, ieri, la videoconferință, Consiliul Județean asupra unor posibile consecințe în cazul nerespectării ordonanței de urgență privind preluarea spitalelor. Argumentele juridice prezentate de secretarul general al județului, Raluca Dan, l-au redus la tăcere pe ministrul Sănătății care s-a mulțumit doar să amenințe că spitalele trebuie preluate pentru că așa spune legea. Consiliul Județean a refuzat să preia Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” și spitalele din Vidra și Dumbrăveni până când nu va fi rezolvată problema finanțării actului medical și nu va fi elaborat un program de reabilitare a unităților spitalicești.

Secretarul general al județului, Raluca Dan, a primit doar amenințări de la ministrul Sănătății, Cseke Atilla, la problemele privind preluarea spitalelor din județ de către administrația județeană. La videoconferința organizată ieri, ministrul Sănătății nu a oferit niciun răspuns concret atunci când secretarul județului i-a prezentat motivele pentru care Consiliul Județean nu este de acord cu preluarea spitalelor din județ. În schimb, mi-nistrul a trecut la amenințări, avertizând Consiliul Județean asupra unor posibile consecințe în cazul nerespectării ordonanței de urgență privind transferul spitalelor la administrațiile locale.
Secretarul județului, Raluca Dan, a fost mandatat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, să prezinte punctul de vedere al administrației județene la videoconferința cu prefecții și autoritățile din domeniul Sănătății. Raluca Dan i-a spus ministrului Sănătății că, la ultima ședință a Consiliului Județean, nu a fost aprobată preluarea spitalelor din Focșani, Vidra și Dumbrăveni, din cauza datoriilor foarte mari dar și a subfinanțării actului medical.
De altfel, motivele pentru care Consiliul Județean nu a fost de acord cu preluarea spitalelor au fost prezentate de președintele Marian Oprișan la ultima ședință a legislativului județean. Åžeful administrației județene a arătat că este împotriva preluării spitalelor vrâncene până când nu este rezolvată problema finanțării actului medical, nu sunt achitate datoriile restante și nu este elaborat un program de reabilitare a unităților spitalicești.
„Când aceste probleme vor fi rezolvate putem să punem pe ordinea de zi a Consiliului Județean proiectul de hotărâre privind semnarea protocolului de predare- primire a unităților spita-licești din Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan. De altfel, nici condițiile stabilite de Ordonanța de Urgență a Guvernului, respectiv datoriile plătite până la 31 martie, nu au fost rezolvate. La aceste sume se adaugă cele cumulate în intervalul 31 martie-1 iulie precum și penalizările aferente, al căror termen scadent este la 1 septembrie.

Preluarea spitalelor cu datorii încalcă legea răspunderii fiscale

Preluarea spitalelor cu datorii este nelegală deoarece, după cum a arătat secretarul județului, Raluca Dan, se încalcă legea răspunderii fiscale. Raluca Dan a atras atenția că preluarea managementului spitalelor este strict reglementată de legislația română, respectiv OUG 162 din 2008, iar dacă nu este asigurată finanțarea unităților spitalicești, atunci se poate ajunge în situația ca, pentru datoriile Spitalului Județean, să fie executat silit Consiliul Județean. Conform actului normativ menționat, Consiliul Județean ar urma să aprobe propunerile „privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului și a de-numirilor pentru spitalele publice din domeniul său de competență”.
„Spitalul ar urma să devină instituție în subordinea Consiliului Județean. Aceasta înseamnă că ordonator secundar de credite este Consiliul Județean iar ordonator terțiar este Spitalul Județean”, a afirmat Raluca Dan.
Secretarul județului a precizat că nu sunt asigurate resursele financiare pentru funcționarea spitalelor din județ. Conform contractelor semnate cu Casa de Asigurări de Sănătate, spitalele au asigurate doar 60% din fondurile necesare. În aceste condiții se pune întrebarea de unde vor fi asigurate resursele financiare necesare pentru funcționarea la capacitate normală a unităților spitalicești și mai ales ce servicii medicale vor asigura medicii dacă nu vor exista bani pentru medicamente și echipamente me-dicale.
Raluca Dan a atras atenția ministrului că ordinul referitor la protocoalele de predare primire face referire la activul și pasivul spitalelor, adică inclusiv la datoriile neachitate și care ar urma să fie preluate de administrația județeană.

Spitalul Județean are datorii de peste 20 de milioane de lei

Doar la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani se înregistrează datorii de peste 20 milioane lei. În plus, trebuie clarificată și problema datoriilor pe care spitalele le-au acumulat în perioada 31 martie- 1 iulie. Această perioadă nu este trecută în ordonanța privind descentralizarea spitalelor. De altfel, în acest moment, Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea asigură doar 60% din finanțarea necesară funcționării Spitalului Județean din Focșani. Fără asigurarea resurselor financiare, descentralizarea și transferul spitalelor la admi-nistrația județeană ar însemna doar pasarea responsabilității financiare din curtea guvernului la administrațiile publice locale, consilii județene și primării.
De altfel, cu excepția consilierilor pedeliștii, consilierii județeni nu au fost de acord cu preluarea spitalelor până când nu este rezolvată problema datoriilor spitalelor. „Åžtim cum spitalele sunt blocate de distribuitorii de materiale, de medicamente. De la 1 mai 2010, bugetul Sănătății s-a terminat. Mă tem să nu fie o cocoașă în plus pentru Consiliul Județean, pentru că fără bani nu se poate face nimic în unitățile spitalicești”, a afirmat consilierul Fevronia Stoica la ultima ședință a Consiliului Județean.

Primăria Odobești a preluat spitalul orașului

Doar Consiliul Local Odobești a aprobat preluarea spitalului din „orașul viilor domnești”. Directorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Cătălin Graur, a arătat că Spitalul din Odobești a fost preluat de administrația locală pentru că nu avea decât datorii mici, pe care și le va putea achita fără intervenția autorităților locale. O situație specială este la spitalele din Dumbrăveni și Vidra care nu au datorii însă, deoarece ar trebui preluate la pachet cu Spitalul Județean din Focșani, care are datorii de peste 200 miliarde lei vechi, nu pot fi preluate de Consiliul Județean. Contactat telefonic, Costel Negoescu, managerul Spitalului de Psihiatrie din Dumbrăveni, a declarat că speră ca la următoarea ședință a Consiliului Județean situația să se rezolve, mai ales că spitalul pe care îl conduce nu are probleme financiare.

Primăria din Panciu nu preia datoriile spitalului

În urmă cu două săptămâni, Consiliul Local Panciu a aprobat transferul, de la 1 iulie, a managementului asistenței medicale a Spitalului Orășenesc și mandatarea primarului Ion Petre pentru semnarea protocolului de predare-primire numai după ce sunt plătite datoriile.
„În condițiile în care mi-nistrul semnează, împreună cu Primăria, finanțarea obiectivului, vom putea aduce spitalul la standarde moderne. Numai în condițiile unui spital fără datorii și consolidat putem discuta despre preluarea lui”, a afirmat primarul Ion Petre. Managerul spitalului, Nicolae Mărăscu, a declarat că este de acord cu poziția administrației locale.
„Ordonanța 48 se referă la achitarea datoriilor scadente la 30 martie 2010 și preluarea spitalului la 1 iulie 2010. Este o diferență de 3 luni care, pe bună dreptate, ridică probleme”, a spus Nicolae Mărăscu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?