Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Medicamente compensate cu preţuri… „amare“


Pe 1 iulie bolnavii au primit o nouă palmă de la autorități. Aceasta a venit sub forma Ordinului 615 din 30 iunie, care prevede modificarea prețurilor la medicamentele compensate. Cei care „au îndrăznit” să se îmbolnăvească vor plăti scump pentru asta, la propriu, pentru că, de ieri, medicamentele compensate sunt mai scumpe. Dacă majorarea TVA-ului și celelalte scumpiri nu au fost suficiente pentru a da frisoane bolnavilor, cu si-guranță prețul ridicat al pastilelor de zi cu zi va avea acest efect. Măsura va da peste cap tratamentul multor oameni deoarece, pentru a nu fi afectați de scumpiri, aceștia vor trebui să opteze pentru alte medicamente, mai ieftine. Cei care doresc să păstreze schema terapeutică pe care o urmau până acum vor trebui să se apuce de calcule, din nou, prin care să vadă ce și de unde să mai taie  pentru a-și permite achiziționarea medicamentelor. Cu siguranță, mulți dintre pacienți vor fi nevoiți să renunțe la tratamentul obișnuit și să apeleze la variantele mai ieftine ale medicamentelor uzuale. „Măsura aceasta era binevenită dacă se dublau pensiile și se triplau salariile. Pentru o populație săracă, precum cea a României, pacienții nu vor mai putea lua decât după buzunar și, decât nimic, vor alege aceste medicamente generice, mai ieftine. Ele au aceleași principii active dar, sigur, au ceva diferențe față de produsul original. Cel mai mult vor avea de suferit persoanele de vârsta a treia, nu le-au tăiat pensiile, dar i-au lovit foarte tare aici”, susține Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea.
Farmaciștii susțin și ei că modificările aduse prețului de referință a medicamentelor compensate îi vor da peste cap pe bolnavi. „Au crescut prețurile, pacienții vor plăti mai mult decât plăteau până acum pentru același medicament. Probabil că mulți le vor cere medicilor rețete pentru medicamente mai ieftine”, afirmă Alina Å¢îrdea, farmacist.
Bolnavii, cei asupra cărora se răsfrânge decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, par resemnați și privesc cu teamă spre viitor. „Ce-o să facem? Luăm cât putem, cât avem bani și apoi…Dumnezeu cu mila”,    ne-a spus Paraschiva Dameșan. Niciun bolnav nu vede cu ochi buni scumpi-rile, dar speră ca, în ciuda acestora, să se descurce și ca bolile de care suferă să nu se agraveze. „E clar că o să fie din ce în ce mai greu. Mâncăm mai puțin, luăm mai puține pastile și-apoi om vedea cât om rezista”, mărturisește focșăneanul Traian Păvăliuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?