Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Aruncaţi în sărăcie


Începe vara sărăciei pentru vrânceni, care vor plăti mai mult pentru produsele alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, energie electrică. De astăzi scad cu 25% salariile bugetarilor, se diminuează cu 15% indemnizațiile pentru creșterea copilului, indemnizațiile de șomaj dar cresc prețurile din cauza măririi TVA cu 5%, până la 24%. Comercianții se așteaptă ca majorările de prețuri să ajungă chiar și la 10% în luna următoare.

Guvernul bagă mâna până la umăr în buzunarele vrâncenilor prin reducerile de salarii, indemnizații și creșterile de taxe care intră în vigoare de la 1 iulie. De astăzi scad cu 25% salariile bugetarilor, se diminuează cu 15% indemnizațiile pentru creșterea copilului, indemnizațiile de șomaj, dispar subvenții. Mai mult, cresc și prețurile, ca urmare a măririi TVA la 24% dar și pe fondul căderii leului în raport cu euro și dolarul american. Se va ajunge în situația ca mâncarea la prețul vechi să poată fi găsită doar în piață, la țăranii care nu pun TVA la roșii sau la castraveți.
Comercianții vrânceni spun că această majorare a TVA se va reflecta într-o majorare de cel puțin 5% la produsele de pe rafturi. Managerul Zanfir SNC, Lilieana Zanfir, a arătat că prețul produselor din rafturi depinde de producători. Din cauza scumpirilor, în ultimele zile s-a observat o creștere a vânzărilor în special la țigarete dar și la produse precum zahărul.
„Pentru produsele pe care le avem pe stocuri va fi doar o creștere de 5%, respectiv creșterea TVA. Nu știu însă ce ne rezervă viitorul. Prețurile de la noi depind de prețul de achiziție de la producători. Dacă ei vor crește prețurile, atunci aceasta se va resimți și în prețul final de la noi”, a afirmat Lilieana Zanfir.
Oamenii de afaceri atrag atenția că majorarea cotei de TVA va duce, de fapt, la scăderea vânzărilor produselor de larg consum și a celor alimentare. Feliciu Paraschiv, managerul supermarketurilor PACO, a arătat că majorarea TVA va duce la facturi mai mari la utilități, întreținere și, implicit, un buget mai mic pentru celelalte cheltuieli ale unei familii.
De exemplu, dacă jumătate dintr-un salariu de o mie de lei era cheltuită pe produse din supermarket și cealaltă jumătate pe utilități, întreținere, de astăzi se schimbă acest raport. Modificarea TVA va crește suma alocată pentru întreținere, utilități, ceea ce înseamnă că se vor reduce banii pentru produsele cumpărate din magazine. În plus, creșterea TVA înseamnă și o reducere a numărului de produse, „de exemplu, nu vor mai cumpăra 10 kilograme de portocale ci doar 8 kilograme pentru că această creștere de TVA înseamnă o creștere a prețului”. „Deja nu mai avem de unde să reducem pentru că apariția supermarketurilor ne-a determinat să ducem la minim cota de profit. Acolo unde putem să reducem din profit o vom face însă la produse precum zahărul, unde cota de profit este foarte mică, nu avem de unde să mai reducem”, a afirmat Feliciu Paraschiv.

Impozit pe tichetele de masă

Ordonanța de urgență care modifică Codul Fiscal prevede impozitarea, de la 1 iulie, a tichetelor de masă, de vacanță, tichetelor-cadou și cele de creșă, prin includerea contravalorii acestora în ve-niturile salariale. De asemenea, sunt impozitate plățile compensatorii acordate conform legii. Cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală este redusă la 20% din venitul brut, față de 40%.
Persoanele care au venituri din activități independente vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuțiile sociale și impozitele datorate dacă banii încasați vor fi asimilați câștigurilor salariale, respectiv dacă activitatea este considerată „dependentă”, conform definiției din actul normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?