Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

TVA pentru maşinile cumpărate din străinătate


Vrâncenii care își cumpără mașini noi din alte țări membre ale Uniunii Europene au obligația să plătească TVA pentru vehiculele achiziționate. Oficialii Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea atrag atenția că, după aderarea României la UE, sunt reguli noi pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport noi. Dacă mijloacele de transport nu sunt considerate noi, conform Codului fiscal, persoanele fizice nu vor plăti TVA pentru achiziția intracomunitară a acestora în România. 
Potrivit finanțiștilor, orice persoană (fizică sau juridică), indiferent dacă e înregistrată sau nu în scopuri de TVA în România, este obligată să plătească taxa pe valoarea adăugată în România dacă achi-ziționează intracomunitar un mijloc de transport nou. Plata TVA se face în mod diferit. Persoanele care sunt înregistrate în scopuri de TVA nu fac o plată efectivă și înscriu TVA în decontul de TVA. Nu are importanță cine este vânzătorul în alt stat membru, întotdeauna achiziția intracomunitară este impozabilă în România.
Persoanele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA vor face plata efectivă a TVA-ului pentru achiziția intracomunitară de mijloace de transport noi.
„Astfel că și persoanele fizice care cumpără mijloace de transport noi dintr-un stat membru UE și apoi le transportă în România au obligația să plătească TVA în România pentru aceste bunuri”, arată DGFP.
TVA se calculează prin transformarea contravalorii în valută a bunului, așa cum este înscrisă în factură sau contract, utilizând cursul valutar publicat de BNR de la data exigibilității TVA care este data emiterii facturii de către furnizor sau data contractului. Suma astfel obținută se înmulțește cu cota standard de TVA de 19%. Totodată se completează și decontul special de TVA prevăzut de ordinul președintelui ANAF 75 din 2010. Decontul special trebuie depus înainte de înmatricularea în România a unui mijloc de transport nou dar nu mai târziu de data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naștere exigibilitatea achiziției.
„Dacă în aceeași lună persoana impozabilă efectuează mai multe achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi, aceasta poate depune mai multe deconturi speciale de taxă pentru aceeași lună. În cazul în care facturile pentru mijloacele de transport au fost întocmite cu TVA din alt stat membru UE, TVA-ul se va datora și în România”, se arată în comunicatul DGFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?