Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Viaţa artificială creată de Craig Venter – proiect prezentat, astăzi, pe Discovery Science


Discovery Science va difuza, în premieră, astăzi, de la ora 20.20, documentarul „Viața creată în laborator”, care prezintă cea mai mare descoperire știintifică a anului: producerea artificială a vieții, un proiect realizat de cercetătorul american Craig Venter împreună cu echipa sa. În urmă cu câteva săptămâni, cercetătorul american Craig Venter a anunțat că el și echipa sa de la Institutul J. Craig Venter (JCVI) au reușit, în premieră absolută, să creeze viața artificială. Astfel, Craig Venter a creat în mod artificial o celulă vie, capabilă să se autocopieze. Descoperirea este revoluționară și poate da naștere unor soluții diverse pentru probleme glo-bale, cum ar fi: generarea de noi surse de hrană, produse farmaceutice și vaccinuri, curățarea zonelor poluate, crearea unor noi surse de energie, producerea de apă curată și multe altele. Timp de cinci ani, Discovery Science a urmărit acest proiect de producere artificială a vieții pentru a realiza documentarul „Viața creată în laborator”, difuzat în premieră astăzi, de la ora 21.20. „Este o mare bucurie pentru Discovery să poată aduce în fața unui public larg imagini din culisele acestei reușite revoluționare, care va contribui la schimbarea vieții. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât putem să o facem atât de aproape de momentul în care ea s-a produs, iar asta reprezintă o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, că Discovery Science își respectă promisiunea de a aduce ultimele descoperiri științifice în fața publicului larg, în cel mai atrăgător și relevant mod cu putință”, a spus Ada Roseti, Channel Manager România, Discovery Networks Europa Centrală. Programul „Viața creată în laborator” va fi difuzat în premieră, pe Discovery Science, astăzi, de la ora 20.20, și, în reluare, de la ora 23.40. Totodată, documentarul va fi reluat duminică, de la aceleași ore. Cu ocazia acestei premiere, des-copera.ro a realizat un interviu, în exclusivitate pentru România, cu Craig Venter. „Scopul strădaniilor noastre a fost următorul: lucrurile au început în urmă cu 15 ani, când echipa mea a secvențiat primele două genomuri, încercând să înțeleagă ca-racteristicile minime necesare vieții la nivel celular; 15 ani mai târziu, ne raportăm încă la primul experiment, încercând să înțelegem care sunt genele esențiale pentru viață.”

„Trebuie să îmbunătățim soarta omenirii”

„Odată ce experimentul de princi-piu – sinteza unui genom și obținerea unei celule funcționale cu genom sintetic – a reușit, suntem acum capabili să lucrăm eliminând sistematic genele din celula sintetică, încercând să ajungem la o structură minimală a genomului; asta e una dintre direcțiile de cercetare, la care echipa lucrează deja. Cealaltă direcție ar fi investigarea diferențelor între orga-nisme; de pildă, oare ar fi posibil să obținem o algă sintetică și să transplantăm un genom algal?”. „Cred că pentru fiecare tip de organism trebuie să definim foarte clar barierele biologice care împiedică astfel de realizări și să le depășim. Așadar, avem în față provocări mari”, a declarat Craig Venter, pentru des-copera.ro.
Cercetătorul american estimează costul total al proiectului la 35-40 de milioane de dolari. „Nu avem o cifră exactă; este vorba despre o echipă de circa 25 de oameni de știință, care lucrează la acest proiect de ceva vreme. După estimările noastre, costul total al proiectului se situează undeva între 35 și 40 de milioane de doari, pentru o perioadă de peste 15 ani. Această sumă nu cuprinde numai costul fabricării acelei celule, căci numai fabricarea ADN-ului sintetic pentru asamblarea cromozomului acelei celule a costat circa 800.000 dolari. Deci, până în momentul de față, e vorba despre un proiect costisitor. Cred că recesiunea economică a afectat cercetarea științifică în general, mai ales prin faptul că investitorii au ezitat, o vreme, să mai facă noi investiții în companii pentru a realiza noi performanțe în știință. Dar noi am fost norocoși, avem fonduri pentru cercetare solide de la guvern și donatori particulari care ne-au finanțat prin contribuții, avem și investitori foarte devotați, care au o viziune pe termen lung asupra investițiilor lor, deci am fost mult mai norocoși decât majoritatea savanților”, a explicat Craig Venter. De altfel, cercetătorul consideră că oamenii de știință au responsabilități deosebite de a încerca să îmbunătățească soarta lumii.
„Am navigat prin toată lumea, am văzut, de-a lungul vieții, schimbările care s-au petrecut – suprafețe de ocean altădată neatinse, transformate azi în locuri pline de gunoaie; am văzut cum s-a ajuns de la abundența de pește – la care eram martor în tinerețe – la populații de pești distruse în proporție de aproape 99%. Cred că toți avem răspunderea de a încerca să îmbunătățim soarta omenirii, că oamenii de știință au responsabilități deosebite în această privință. N-ai cum să nu-ți dai seama de problemele mediului și atunci când există cunoștințe științifice și posibile metode de a îmbunătăți situația, simt că toți oamenii de știință au răspunderea de a încerca să facă ceva”, spune Craig Venter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?