Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

PDL pregăteşte genocidul social


PSD Vrancea acuză genocidul social pe care îl pregătesc actualii guvernanți prin reducerile de pensii și salarii anunțate de pedeliști. Deputatul PSD Angel Tîlvăr a arătat că România are nevoie doar de „ministerul de tăiat salarii și pensii”, atât timp cât politica guvernului pentru ieșirea din criză se reduce doar la tăieri de pensii și salarii.

Conducerea PSD Vrancea a acuzat, ieri, într-o conferință de presă, genocidul social pe care îl pregătesc pedeliștii prin reducerile de pensii și salarii. Social democrații au arătat că este cea mai gravă criză prin care trece România în ultima sută de ani însă actuala guvernare nu a găsit decât soluția tăierii pensiilor și salariilor celor mai săraci dintre români. În schimb, guvernul nu a prezentat măsurile de relansare economică și nici nu vrea să discute cu partenerii sociali, sindicate, patronate sau celelalte partide politice.
Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a arătat că, în acest context, România are nevoie doar de „ministerul de tăiat salarii și pensii”, deoarece politica guvernului pentru ieșirea din criză se reduce doar la tăieri de pensii și salarii. „Pe o simulare, chiar și pe aceste reduceri, economiile nu sunt foarte mari, de doar 0,7% din PIB”, a afirmat deputatul Angel Tîlvăr.
El a arătat că, în martie 2009, președintele Băsescu susținea că adoptarea unor măsuri de austeritate va fi opțiunea Parlamentului și a cetățenilor. „De ce nu consultă populația acum? De ce, la acest moment, nu se ține seama de decizia oamenilor de a nu se vota aceste măsuri? Cu atât mai mult cu cât se încăpățânează guvernarea Boc să nu ia în calcul achizițiile publice”, a spus parlamentarul vrâncean.
În schimb, a arătat Angel Tîlvăr, soluția PDL o reprezintă investițiile care nu aduc beneficii cetățenilor, nu cresc bugetul statului ci doar buzunarele clientelei politice. „Patinoarele care împânzesc țara, cu prețuri care mai de care mai interesante, sunt prioritare în acest moment?”, a întrebat retoric parlamentarul.
Totodată, deputatul PSD a prezentat și situația funcționarilor și consilierilor din ministere care sunt plătiți cu salarii de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. „Răsplata pentru activitățile politice de susținere a PDL este făcută pe bani publici”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.
La rândul său, liderul CNSLR Frăția, Paraschiv Prodan, a arătat că situația este mai rea decât în perioada comunistă. „Ceaușescu, în decembrie 1989, a promis că dă câte 200 de lei la fiecare salariat și 25 de lei pentru fiecare copil. A fost împușcat. Acum, domnul Traian Băsescu și cu Guvernul promit că iau 25% din salarii și 15% din pensii”, a afirmat liderul sindical. De asemenea, președintele PSD Focșani, Liviu Oloeriu, a arătat că moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de toți parlamentarii. „Moțiunea trebuie să își producă efectele, în primul rând să nu se producă aceste scăderi sala-riale, a pensiilor. Sunt multe alte soluții”, a afirmat Liviu Oloeriu.

Proiectele Focșaniului, blocate la Guvern

PSD Vrancea a arătat că sunt soluții pentru ieșirea din criză iar social democrații au prezentat câteva dintre măsurile care pot fi adoptate pentru ca pensiile și salariile să nu fie afectate. „PSD a propus revenirea la impozitarea diferențiată, reducerea CAS cu cel puțin 3%, atât pentru angajator cât și pentru angajat. Este foarte importantă atragerea rapidă a cel puțin 5 miliarde de euro din fonduri europene astfel încât administrațiile locale să reușească să funcționeze”, a afirmat viceprimarul municipiului Focșani, Bogdan Matișan. El a arătat că, din păcate, derularea acestor proiecte este împiedicată chiar de funcționarii din conducerea ministerelor.
„Avem foarte multe proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării care nu s-au mai mișcat de acolo. Practic, avem nevoie de o viză fără de care nu putem să derulăm aceste proiecte. Mă refer în mod special la proiectul integrat de dezvoltare a cartierului Sud. Este un program foarte ambițios care cuprinde reabilitarea străzilor din cartierul Sud, zona Laminorul și cartierul Mândrești”, a precizat viceprimarul Matișan.
De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu, a atras atenția asupra efectelor pe care le vor avea măsurile de austeritate asupra tinerilor absolvenți. Cu posturi blocate, salarii diminuate cu 25%, singura soluție pentru un tânăr absolvent este emigrarea în străinătate.
„Dacă moțiunea nu va trece, tinerii nu au de ce să rămână în România cu salarii reduse și posturi blocate. Un tânăr absolvent nu are unde să se angajeze și nu are ce să facă în acest moment în țară”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?