Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Deputaţii PSD+PC au părăsit lucrările Comisiei de învăţământ


Deputații PSD+PC au părăsit, vineri, pentru câteva minute, lucrările Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților în urma unor discuții aprinse pe două articole din legea educației referitoare la titularizare.
Președintele Comisiei, deputatul social-democrat de Vrancea Cristian Dumitrescu, a precizat că deputații PSD+PC nu sunt de acord cu dezbaterea articolelor 79 și 80 acum, ci în momentul discutării Statutului cadrelor didactice. ‘Noi am propus un articol care este subsidiar principalului, pentru că la capitolul ‘statutul cadrelor didactice’ se vorbește de această problemă, să îl discutăm împreună acolo. Întâi să tranșăm dacă titularizarea rămâne națională cum este acum sau, cum propune ministerul, pe post. Domniile lor nu au vrut să facă această discuție atunci și au vrut neapărat să o facă acum, ceea ce ar însemna ca noi, cu o problemă colaterală, să tranșăm principalul’, a spus Dumitrescu. În opinia sa, titularizarea este singurul drept care le mai rămâne profesorilor, oferindu-le o oarecare stabilitate în funcție. ‘Ne reîntoarcem după ce aceste două articole vor fi dezbătute. Nu putem să participăm la o astfel de decizie atât de importantă băgată pe sub preș, nu prin discutarea problemei în sine, ci prin discutarea unui aspect cola-teral’, a mai precizat președintele Comisiei. La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a spus că în acest moment articolul 79 practic creează premisele eliminării titularizării din sistemul de învățământ. ‘În situația în care din 2001 până în 2009 în sistemul de învățământ numărul suplinitorilor s-a triplat, eli-minarea titularizării acum introduce în sistem îngrozitor de multă instabilitate care, pe de o parte afectează calitatea procesului didactic, și pe de altă parte pune profesorul în situația de fi la decizia directorului care și prin această lege capătă puteri discreționare. El decide când îl angajează pe profesor, el decide când pleacă profesorul’, a declarat fostul ministru al Educației.
Ea a mai adăugat că titularizarea este cerută de întreg corpul profesoral. ‘Eu nu cred că putem face o lege împotriva sistemului. Nu facem o lege împotriva profesorilor, facem o lege prin eliminarea titularizării împotriva creșterii calității în sistemul de învățământ’, a spus Ecaterina Andronescu.
Deputații PSD+PC au susținut ca cele două articole referitoare la titularizare să fie discutate odată cu Statutul personalului didactic, însă propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesare în Comisie pentru a fi adoptată, fiind 10 voturi ‘’pentru’’, 16 ‘’împotrivă’’ și 5 abțineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?