Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Patru milioane de lei pentru Prefectura Putna


Consiliul Județean a aprobat prinderea sumei de 570 mii lei la capitolul investiții, pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiții Prefectura Putna. Suma a fost pusă la dispoziția Consiliului Județean de către Guvern.  Banii au fost alocați în urma intervențiilor făcute personal de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Consiliul Județean va aloca, anul acesta, 4 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la fostul sediu al Prefecturii Putna. Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost inițiat și coordonat de Marian Oprișan.

Consiliul Județean a aprobat prinderea sumei de 570 mii lei la capitolul investiții, pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiții Prefectura Putna. Suma a fost alocată de Guvern, în urma demersurilor făcute de șeful administrației județene, Marian Oprișan.  În afară de suma amintită mai sus, Consiliul Județean va aloca, anul acesta, 3,5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la fostul sediu al Prefecturii Putna. Suma provine din bugetul propriu al Consiliului Județean Vrancea. Până acum, la acest obiectiv au fost executate lucrări de reabilitare a clădirii de patrimoniu în proporție de peste 80%. Mai exact au fost executate toate lucrările de infrastructură, acoperiș, lucrări de finisaje exterioare și interioare și a fost montat și sistemul de încălzire.
De bunul mers al lucrărilor s-a ocupat personal președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta  a vizitat de mai multe ori șantierul pentru a vedea care este stadiul lucrărilor și dacă se respectă proiectul inițial. Marian Oprișan a solicitat ca fiecare sală să poarte numele unei personalități sau a unui eveniment care a avut loc în Vrancea.
„Vreau ca fiecare sală să poarte numele unei personalități sau a unui eveniment ce a avut loc în județ. Vrancea este un județ încărcat de multă, multă istorie. Au lipsit patru voturi la Adunarea Constituantă de la 1849 pentru a deveni capitala României. La Focșani a funcționat Înalta Curte de Casație dar și Comisia Centrală. Vrancea fără ieșire la mare este România în miniatură”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea.
Marian Oprișan le-a cerut specialiștilor ca toate mate-rialele folosite să respecte planurile originale, chiar dacă materialele folosite sunt moderne. „Aceste lucrări le facem pentru cel puțin 200 de ani și de aceea totul trebuie să fie de foarte bună calitate”, a mai precizat Marian Oprișan.

Imobilul ar putea deveni sediul Consiliului Județean

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a afirmat că fostul sediu al Prefecturii Putna ar putea deveni sediul Consiliului Județean Vrancea, după ce lucrările vor fi finalizate. El a mai adăugat că în acest moment se află în discuții două va-riante privind destinația pe care să o aibă acest imobil și anume, sediu pentru Consiliul Județean sau Palat al Culturii vrâncene. „Cel mai sigur, va fi sediul Consiliului Județean. Palatul administrativ este proprietatea Guvernului României, nu este proprietatea Consiliului Județean și stăm printr-o hotărâre de Guvern care a statuat principiile funcționării Consiliului Județean în această clădire”, a precizat Marian Oprișan. El a mai adăugat că speră ca în vara acestui an, „imobilul Prefectura Putna să fie redat circuitului public și cetățenilor ca și clădire monument istoric”.

Putna face parte din situl „Piața Maior Gh. Pastia”

Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gheorghe Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Bijuteria arhitectonică a fost inaugurată în ziua de 24 ianuarie 2004, în prezența șefului sta-tului, Ion Iliescu, a primului ministru de atunci, Adrian Năstase, dar și a mai multor membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, printre care ambasadorii SUA, Michael Guest și Franței, Philipe Etienne, președintele Academiei Române, Eugen Simion. Valoarea acestei investiții a fost de peste 70 miliarde lei vechi.

Reabilitarea Prefecturii Putna costă 10 milioane de lei

Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Des-tinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna iar, după 1945, aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și, parțial, a planșeelor de peste subsol, prin suprabetonare.
Marian Oprișan a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, Marian Oprișan a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Lucrările au de-marat în aprilie 2008 iar va-loarea totală a acestora este de aproximativ 10 milioane lei, adică 100 de miliarde de lei vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?