Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

AMR: În reducerea pensiilor şi salariilor nu poate fi invocat art. 53 din Constituţie


Asociația Magistraților din România (AMR) precizează că în fundamentarea măsurilor de reducere a pensiilor și salariilor nu pot fi invocate prevederile art.53 din Constituție, aceste măsuri fiind, în realitate, de natură a pune în pericol atât securitatea, cât și siguranța națională. Potrivit unui comunicat de presă de sâmbătă al Asociației Magistraților din România, invocarea siguranței naționale ca temei al restrângerii dreptului „contravine conceptului de siguranța națională prevăzut de art. 1 din Legea nr. 51 din 1991”.
Sursa citată precizează că siguranța națională ar trebui să privească întreaga națiune și nu doar o parte a ei, reprezentată de categoria bugetarilor care au fost supuși exclusiv măsurilor de austeritate. „De altfel, niciun stat care a procedat la reducerea veniturilor nu a invocat motive de siguranță și securitate națională, Guvernul dovedind astfel dispreț față de drept și statul de drept, redus doar la puterea executivă”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții magistraților precizează că, Guvernul nu a respectat principiul nediscriminării, măsura nefiind aplicabilă întregii populații.
„Măsurile dispuse de aceste legi vizează în mod exclusiv doar personalul din sectorul bugetar și pensionarii, fiind excluși de la aplicarea cu caracter general, sectorul privat, precum și salariații regiilor autonome și a celorlalte companii, la care Statul este acționar, ale căror venituri implică și o componentă bugetară importantă”, mai spun reprezentanții organizației profesionale a magistraților.
De asemenea, magistrații arată că în cazul special al pensiilor de serviciu, „Guvernul urmărește subminarea pu-terii judecătorești și activitățile unor categorii profesionale menite să asigure tocmai siguranța și securitatea națională și nicidecum să contribuie la înlăturarea efectelor crizei, precizând că măsura înlăturării pensiei de serviciu «este nelegală», întrucât aceasta este prevăzută cu caracter definitiv și nu temporar, așa cum ar impune starea de criză”.
Tot astfel, măsura de reducere cu 15 procente a cuantumului pensiilor stabilite pe Legea nr. 19/2000 este neconstituțională, încălcând și practica europeană în situații similare care prin diminuarea valorii punctului de pensie, în realitate scăderea pensiei este de încă 15%, rezultă că diminuarea reală a valorii pensiilor, va fi de 30%.
Asociația profesională a magistraților consideră că în viziunea guvernamentală, puterea judecătorească este subordonată Executivului.
„Hotărârile judecătorești nu sunt executate prin dispoziții exprese date în acest scop, judecătorii sunt amenințați cu răspunderea pentru efectele crizei, dacă vor admite acțiunile având ca obiect drepturile îngrădite. Obligându-se prin Scrisoarea de Intenție adresată Fondului Monetar Internațional să garanteze constituționalitatea măsurilor luate, în realitate Guvernul s-a pronunțat și asupra constituționalității măsurilor în discuție”, explică sursa citată.
Potrivit magistraților, criza economică nu poate constitui un pretext de îngrădire a unor drepturi și libertăți fundamentale, protejate constituțional și la nivel internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?