Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Chipăruşul din Nereju la Congresul dansurilor şi artei macabre


Ansamblul Folcloric „Chipărușul”, participă, începând de azi, la Congresul internațional al dansurilor și al artei macabre, care se desfășoară la Sibiu. Evenimentul este organizat de asociația culturală franceză „Danses macabres d’Europe”și Facultatea de Litere a Universității din București, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Complexul Național Muzeal Astra, Muzeul Național Brukenthal, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vrancea.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, municipiul va deveni, până duminică, o „capitală europeană a artei macabre”, întrucât va găzdui Congresul internațional al dansurilor macabre și al artei macabre în general. Membrii Ansamblului „Chipărușul” din Nereju, au ales un obicei practicat în Å¢ara Vrancei, intitulat „Chipărușul ritual de priveghi și de înmormântare”. Ritualul de înmormântare prezentat de Ansamblul „Chipărușul” este unul dintre cele mai valoroase, ritual ce se pierde în negura timpului și care este păstrat cu sfințenie, din generație, în generație, de către oamenii din Nereju.
„Este un ritual unic în Europa de Sud – Est”, a precizat directorul CJCPT, Dănuț Stoianof. La Muzeul Astra din Sibiu există și o casa tipică zonei Nereju din Vrancea. Ritualul înmormântării prezentat de Ansamblul Chipărușul este unul complex, fiind folosite măști, focul de purificare, jocul din jurul focului și va fi evidențiată relația dintre om, natură, animale. În cadrul ritualului vor fi folosite bocitoare, sicriu, și toate elementele trecerii către viața de apoi, sau viața eternă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?