Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Vrânceni arestaţi la Londra pentru trafic de persoane


Un bărbat și o femeie din Vidra au fost arestați de autoritățile engleze pentru trafic de persoane. Potrivit anchetatorilor, gruparea mai are și alți membri care deocamdată sunt în libertate. Cei doi vrânceni sunt arestați de mai bine de o lună, după ce împotriva lor au fost strânse probe concludente cu privire la faptul că exploatează sexual femei, în Londra.
Anchetatorii spun că cele două persoane arestate au racolat și exploatat sexual în capitala Angliei mai multe persoane din România, printre care și fete de nici 18 ani. Potrivit anchetatorilor, această grupare are cel puțin patru membri, iar celelalte persoane implicate sunt în țară. Identitatea lor este cunoscută, dar se fac în continuare cercetări pentru a strânge probe concludente și împotriva acestora. Gruparea și-a desfășurat activitatea din anul 2009 și a durat până la începutul lui 2010, când cei doi membri au fost prinși și duși după gratii. Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate și procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea au făcut cercetări în acest dosar și cu polițiștii englezi. Astfel, săptămâna trecută, în Vrancea au fost trei polițiști englezi. Gheorghe Stanciu, procurorul șef al DIICOT Vrancea spune că „englezii au venit în baza unei cereri de comisii de asistență juridică internă făcută de noi și și-au exprimat dorința de a participa la cercetări”. 
Acesta nu este singurul dosar care are ca obiect traficul de persoane pe care polițiștii și procurorii vrânceni îl au în lucru. Potrivit oamenilor legii, lunar sunt în lucru cam cinci dosare în care se fac cercetări cu privire la traficul de persoane. Unele dintre ele se confirmă, altele nu. Sunt și situații când victimele nu vor să declare nimic de teamă și în astfel de cazuri dosarele se închid din cauza lipsei probelor. Anchetatorii susțin că Vrancea este unul din județele sursă și în cele mai multe cazuri, persoanele racolate ajung în străinătate unde sunt puse să se prostitueze, să cerșească sau să muncească fără a primi niciun ban.
În luna februarie, a fost lansată o campanie de prevenire a traficului de persoane. Mesajul transmis de campanie este „Traficul de persoane nu iartă”. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Reducerea numărului de victime române și bulgare traficate în Spania și Italia”, proiect cofinanțat de Comisia Europeană. Obiectivul major al proiectului este redu-cerea numărului de victime din România și Bulgaria exploatate în statele membre UE, în special Italia și Spania. Această nouă campanie de prevenire urmărește informarea în vederea conștientizării populației atât la nivel internațional, cât și național, în țările de origine și țările de destinație, cu privire la existența traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum și cu privire la riscurile asociate acestui fenomen.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?